Özel sağlık sigortalarında hasar tahmininin çoklu uyum analizi ile incelenmesi : bir şirkete özgü uygulama - Acar, Melissa (My University, 2021)
Özel Sağlık Sigortalarında Hasar Tahmininin Çoklu Uyum Analizi İle İncelenmesi : Bir Şirkete Özgü UygulamaÖğrenci Adı: Melissa ACARDanışman Adı: Prof. Dr. G. Nural BEKİROĞLUAmaç: Sigorta şirketleri, poliçeleri karşılığında az prim alıp fazla tazminat ödemektedirler. Araştırmanın amacı, sigorta şirketlerinin sağlık branşında karşılaşacakları riski ve riske sebep olan faktörleri belirlemek, sonrasında doğru hasar profili analizi yapmalarına yardımcı olmaktır. Sigortalıların yaş, cinsiyet, çalışan tipi (beyaz yaka, mavi yaka) ve kapsamları dahilindeki teminat değişkenleri birlikte değerlendirilip oluşan hasar üzerinde etkisi araştırılmıştır.Gereç ve yöntem: Araştırma, sigorta şirketinin bir gruba yaptığı özel sağlık sigortasının 2016-2017 dönemindeki gerçek hasar verisini içermektedir. Veri setinde, kategori sayısı üçten fazla olduğundan çoklu uyum analizi kullanılmıştır.Bulgular: Mavi yaka 36 yaş üzeri erkek bireyler, 50 TL altında harcama ile laboratuvar, yardımcı tıbbi malzeme, radyoloji ve kanser tarama testi kullanımı gibi hasarlar oluştururken, beyaz yaka 18-35 yaş arası kadın bireyler 100 TL üstü harcama ile genellikle doktor muayenesi hasarlarını oluşturmaktadırlar. Ayakta tedavi kapsamında ise en fazla rutin kontroller hasar sebebi olarak görülmektedir. Sonuç: 35 yaş üstü, mavi yaka erkek bireylerin kanser tarama ya da laboratuvar hasarı oluşturmaları, bu bireylerin çalıştıkları işlerden ötürü düzenli olarak belirli testlere tabi tutulduklarını düşündürebilir. Kronik hastalıklara sahip bireyler ise özel doktor muayenesine gittiklerinden rutin kontrol teminatına ait hasarı arttırmış olabilecekleri düşünülebilir. Bu bireylere sağlık poliçesi yapılmadan önce sigortalıdan geçirmiş ve mevcutta olan hastalık beyanları doğru alınmalıdır. Ayrıca 18-35 yaş aralığındaki beyaz yakalı kadın bireyler daha yüksek hasar oluşturduklarından, bu bireylere farklı, özel bir fiyatlandırma yapılması önerilmektedir.

Investigation of claim estimation in private health insurances with multiple correspondence analysis- a company specific applicationStudent Name: Melissa ACARName of Supervisor: Prof. Dr. G. Nural BEKİROĞLUObjective: The purpose of the research is to examine the risk and its factors that the insurance companies will face in the health branch to make the correct claim profile analysis in the scope of the insurant’s age, gender, employee type (white or blue-collar), and coverage. Collateral variables were evaluated together considering effects on the claim occurred were investigated.Material and methods: The research includes real claim data of private health insurance of an insurance company for a group between 2016-2017. In the dataset, multiple correspondence analysis was used because the number of categories was more than three.Results: While blue-collar male individuals over 36 years old create claim by taking cancer screening tests such as laboratory, auxiliary medical equipment, and radiology with spending under 50 TL; white-collar female individuals between 18-35 age generally cause doctor examination claim over 100 TL. Outpatient treatment routine controls were found to be the main claim caused.Conclusion: Since blue-collar male individuals over 35 age cause cancer screening or laboratory claim, considered to be subjected to have certain test for their profession. Individuals with chronic diseases may have increased claim in their routine checks because they preferred a private doctor examination. Additionally, women and white-collar individuals age 18 to 35 cause high claim, these individuals should be priced more carefully.
Keywords: Biometry; Biyometri; claim; çoklu uyum analizi Insurance; hasar; Health insurance; multiple correspondence analysis; Sağlık sigortası; Sigorta