Türkiye elektrik enerjisi talebinin zaman serisi teknikleri ile tahmini - Çakır, Özgür (My University, 2002)
Bu çalışmada temel amaç, Türkiye elektrik enerjisi tüketiminin uzun dönemdeki gelişmesini mümkün olduğunca açık bir şekilde öngörebilmek ve geleceğin planlanması aşamasında planlamacıya fikir verebilecek bir ürün ortaya koymak olarak özetlenebilir. Çalışmanın birinci bölümünde, enerji ve elektrik enerjisi kavramları üzerinde durulmuş, mevcut durumu açıkça oraya koyabilmek için çeşitli istatistikler ve bilgilere baş vurulmuş, bu alanda yapılmış çalışmalar özetlenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde ise, çeşitli tahmin teknikleri hakkında bilgiler sunulmuş ve Türkiye elektrik enerjisi tüketimi zaman serisine dört farklı tahmin tekniği uygulanmıştır. ARIMA tekniği ve üstel düzelme tekniklerinden, Brown'ın üstel düzeltme tekniği, Holt'un üstel düzeltme tekniği ve üçlü üstel düzeltme tekniği ile yapılan uygulamalar dönüm noktası etkinliği analizi ile test edilmiş ve sonuçlar tartışılmıştır. The main aim here is forecasting of Turkey's long term electrical energy demand as clear as possible and to give the planner an idea at planning process. In chapter one, the concepts of energy and electrical energy are presented by giving some statistical data and some information and then some models that has been done before about Turkey's electrical energy demand is discussed. In chapter two, some time series analysis techniques are summarized on basic theoretical level and four time series techniques are applied on the time series of Turkey's electrical energy consumption. These techniques are Autoregressive Integrated Moving Averages technique ( ARIMA ), Brown's smoothing technique, Holt's smoothing technique and third - order smoothing technique. Consequently, the most suitable model is tried to be determined and results of all techniques are discussed by comparing with each oth
Keywords: Elektrik Enerjisi