FIRÇALAMANIN VE BEYAZLATICILI DİŞ MACUNLARIN KOMPOZİTLERİN YÜZEY ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ? - (:unkn) unknown (My University, 2014)
Amaç: Bu çalışmanın amacı diş fırçası ve beyazlatıcı etkili dişmacunları ile fırçalama sonrası dört farklı kompozitin (hibrid, nanohibrid, nanofil ve siloran yapıda) yüzey pürüzlülüğü ve mikro sertliğinin in vitro incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: 80 adet örnek; Kontrol, Colgate Hareketli Beyazlatıcı Diş fırçası (CWT), Opalescence Beyazlatıcı Diş Macunu (OWT) ve Beyond Pearl White Diş Macunu (BPW) olmak üzere 4 ana gruba ayrıldı (n=20). Kontrol grubundaki örnekler 2 hafta boyunca distile suda bekletildi. Deney gruplarında ise; CWT ile sadece distile su ile fırçalama yapılırken; OWT ve de BPW dişmacunları ile ise günde 2 dakikadan 14 gün boyunca fırçalama yapıldı. 14 gün sonra yüzey pürüzlülüğü değeri (Sa) temassız üç boyutlu lazer profilometresi ile değerlendirilirken; yüzey sertlik değerleri Vickers testi ile ölçüldü. SEM incelemesi, x750 büyütmede yapıldı. İstatistiksel olarak Kruskal Wallis, post Hoc Dunn's multiple comparison, Mann Whitney U testleri grupların karşılaştırılmasında kullanıldı. İstatistiksel değerlendirme p<0,05 anlamlılık düzeyinde yapıldı. Bulgular: CWT ile fırçalama sonrası; hibrid ve nanofilin yüzey pürüzlülüğü anlamlı derecede artarken (p<0,05); mikro sertlik değerleri etkilenmemiştir (p>=0,05). Hibrid kompozit, BPW ile fırçalama sonrası en pürüzlü yüzeye sahip olmuştur (32,62±6,17). SEM incelemesinde fırçalama sonrasında hiçbir grupta yapısal değişikliliğe rastlanmamıştır. Sonuç: Mikrohibrit tipte kompozitlerde organik yapının metakrilat ya da siloran olması sertlikteki ve pürüzlülükteki değişimler açısından anlamlı fark oluşturmamıştır. Nano kompozitlerin fırçalama ve beyazlatıcı etkili dişmacunları ile fırçalama sonrası yüzeylerindeki değişimler anlamlı farklılık oluşturmamıştır.

Purpose: Purpose of this in vitro study is to compare the effect of brushing and two different whitening toothpaste brushing on surface roughness and microhardness of four different type of composites (hybrid, nanohybrid, nanofilledand silorane based composites). Material and Methods: 80 composite samples were prepared. Samples were classified into 4 main groups (n=20): Control,Colgate Motion Whitening Toothbrush (CWT),Opalescence Whitening Toothpaste (OWT) and Beyond Pearl White Toothpaste (BPW). Control group was stored in distilled water for 14 day, as baseline. CWT brushing were applied 2 minutes a day with distilled water or OWT or BPW for 14 days. After 14 days, surface roughness (Sa) was measured by noncontact 3D laser profilometer and surface hardness (VHN) were measured by Vickers tester. SEM Evaluation was done under x750. Kruskal Wallis, post Hoc Dunn's multiple comparison, Mann Whitney U tests were used in the comparison of groups. Statistical significance level was established at p<0.05. Result: Although roughness's of the hybrid and nano filled composites were significantly increased (p<0.05), there are no significant changes were measured in surface hardness of CWT brushed composite specimens (p>=0.05). Hybrid composite showed the most roughness surface after brushing with BPW (32.62±6.17). No structural changes were detected on SEM micrographs of all groups after brushing. Conclusion: There is no significant differences between micro hardness of microhybrid composites which are neither methacrylate nor silorane based composites. Roughness and hardness of nano composites showed no significant difference after brushing with toothbrush and whitening toothpastes.
EFFECT OF BRUSHING AND WHITENING-TOOTHPASTE ON SURFACE PROPERTIES OF COMPOSITES
Keywords: Diş Hekimliği