Training needs analysis in organizations and an application in İGDAŞ - Kapucu, Çiğdem (My University, 2004)
Adı ve Soyadı: Çiğdem Kapucu Kamu yönetimi Human Resources Management and Development Yrd. Doç. Dr. Meliha Deniz Börü Tez Türü ve Tarihi: Yüksek Lisans- 2004 Organizasyonlarda Eğitim, Eğitim ihtiyaç Analizi, İgdaş

ORGANİZASYONLARDA EĞİTİM İHTİYAÇ ANALİZLERİ VE İGDAŞ'TA BİR UYGULAMA Günümüzde eğitim, organizasyonlarda önemi gün geçtikçe artan kritik bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Çünkü bilgi ve teknolojide yer alan başdöndürücü gelişmeler ve küreselleşme bilginin sürekli yenilenmesini gerekli kılmaktadır. Bu gelişmelerin farkında olan çağdaş organizasyonlar da gittikçe artan oranlarda eğitime yatırım yapmakta ve eğitime özel bir önem göstermektedirler. Eğitim, davranış değiştirme süreci olarak tanımlanabilir. Eğitim ile ilgili kavramlar bazen iç içe geçmiş olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak eğitim bunların hepsini içerisine alan genel bir anlama sahiptir. Eğitim süreci genel olarak üç aşamada ele alınmaktadır. Bunlar eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesi, eğitim programlarının hazırlanması ve uygulanması ve eğitimin değerlendirilmesi aşamalarıdır. Etkin bir eğitim uygulaması gerçekleştirebilmek için öncelikle doğru kişilere doğru eğitimlerin sağlanması gereklidir. Aksi durumda eğitim bir harcama olmaktan öteye gidemeyecektir. Bu amacı gerçekleştiren aşama eğitim ihtiyaçlarının saptanması aşamasıdır. Doğru olarak belirlenen eğitim ihtiyaçları sonucunda çalışanların gelişimleri sağlanmakta ve organizasyon başarıya ulaşmaktadır. Bu çalışmada öncelikle eğitim ihtiyaç analizleri ile ilgili olarak literatür çalışması gerçekleştirilmiş ve bunun paralelinde İgdaş'ta uygulanan eğitim ihtiyaç analizi süreci anlatılmıştır. İgdaş'ta eğitime verilen önem belirtilerek eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesi ile ilgili süreç anlatılmış ve bu aşamanın önemi ve yeri vurgulanmıştır. CONTENTS Name and Surname: Çiğdem Kapucu Field: Public Administration Programme: Human Resources Management and Development Supervisor: Asist. Prof. Meliha Deniz Börü Degree Awarded and Date: Master- 2004 Ketwords: Training in Organizations, Training Need Analysis, İgdaş ABSTRACT TRAINING NEEDS ANALYSIS IN ORGANIZATIONS AND AN APLICATION IN İGDAŞ Today, training appeares as a very critical factor that it's importance increases day by day. Because, the dazzling developments in knowledge and technology, and the globalization it's needed the renewness of the knowledge in a continuous way. The contemporary organizations those aware of these developments makes investments to the training in increasing rates and they show a special importance to it. Training can be described as a process of change of behaviours. The concepts about training sometimes can be seen girift to each other. But training has a general meaning that ranges all these concepts. Training process is generally investigated in these three stages; Training needs analysis, developing and aplicating the training and training evaluation. For to get realized effective training, it's needed to supply the right trainings to the right persons. In the opposite way, the training can be only an expense. The stage that realizes this purpose is the training needs analysis stage. The training needs those defined right, supplies the employee developments and gets the success to the organizations at the end. In this study, at first the literature study is realized about training needs analysis and in paralell, this process in İgdaş is expositioned and investigated.
Keywords: İşletmeler_Hizmetiçi Eğitim