Bankacılık sisteminde suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanının önlenmesinde iç denetimin rolü - Altan, Hüseyin (My University, 2019)
İlerleyen teknoloji ve küreselleşen ekonomiler taraflar arasında fon akışlarını kolaylaştırmış, bununla birlikte suç yapılanmaları tarafından yasa dışı faaliyetlerden elde ettikleri gelirlerin çok çeşitli yollarla aklanmasını cazip hale getirmiştir. Suçtan kaynaklı malvarlığının aklanması ve terörizmin finansmanının sınırları aşan boyuta ulaşması ve ülkelerin sosyo-ekonomik yapılarında oluşturduğu olumsuz etki düşünüldüğünde, bu tür faaliyetlerin önlenmesinde bankaların rolü büyüktür. Banka uyum faaliyetlerinin etkin ve verimli bir şekilde işlediği hususunda gerekli kontrollerin yapılması ise iç denetim birimlerinin görevidir. Bu çalışmada; suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanı olgularına detaylarıyla değinilmiş, bu faaliyetlerle mücadeleye yönelik oluşturulan kuruluşlar ve düzenlemeler belirtilmiştir. Çalışmanın somut örneklerle değerlendirilmesi için Türkiye’de yerleşik bankalarda yaşanmış aklama faaliyetlerinin birkaçı üzerinden detaylı inceleme yapılmış, ayrıca uyum faaliyetlerinin denetimine ilişkin bir banka uygulamasına yer verilmiştir. Son olarak, banka uyum faaliyetlerinin iç denetim birimlerince daha etkili incelenmesi amacıyla çeşitli öneriler sunulmuştur.

Advancing technology and globalizing economies have facilitated the flow of funds between parties, however, they have made it attractive by criminal structures to launder their income from illegal activities in a wide variety of ways. Banks have a significant role in the prevention of such activities, considering the laundering of the assets originating from crime and the financing of terrorism have become transnational and made negative impact on socio-economic structures of countries. It is the task of internal audit units to perform necessary controls about ensuring that bank’s compliance activities process effectively and efficiently. In this study; the facts of money laundering and the financing of terrorism are mentioned in detail and organizations and regulations established for the struggle against these activities are stated. For the evaluation of the study with concrete examples occurred in banks in Turkey carried out a detailed examination of laundering activities, it is also given a bank implementation relating to the audit of compliance activities. Finally, various suggestions have been made in order to examine bank’s compliance activities more effectively by internal audit units.
Keywords: aklama suçu; bankacılık sektörü Crime income; Bankalar ve bankacılık; banking sector; Banks and banking; financing of terrorism; iç denetim; internal audit; laundry crime; Suç gelirleri; terörün finansmanı