Lise tarih ders kitaplarının içerik ve yöntem açısından analizleri - Meraç, Hediye (My University, 2006)
Bu araştırma, lise tarih ders kitaplarının yöntem ve içeriklerinin nasıl ele alındığının, problemli kısımlarının olup olmadığını saptamaya yönelik olarak yapılmıştır. Günümüzde ders kitapları üzerine söylenenlerin, mevcut ders kitaplarına ne şekilde yansıdığı öğrenilmeye çalışılmıştır. Tarama modeli çerçevesinde kaynak taraması ve içerik analizi teknikleri kullanılmıştır. Ayrıca öğretmenlerin ders kitaplarına yönelik düşünceleri mülakat çalışması yapılarak alınmıştır. Üzerinde çalışılan ders kitaplarının yöntem ve içeriklerini inceleme sonucunda ortaya çıkarılan bulgular, konuya uygun başlıklar altında açıklanmıştır. Yine aynı dönemlerde Talim Terbiyenin önerdiği kitapların bazıları da konuya uygun olarak incelenerek karşılaştırmalar yapılmıştır. Yapılan incelemeler sonucu; lise tarih ders kitaplarının yöntem ve içeriklerinde bir çok sorunla karşılaşılmıştır. Dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de tarih ders kitapların nasıl daha iyi olacağı konusu üzerine bir çok çalışma yapılmakta ve hala devam etmektedir. Ancak lise tarih ders kitaplarına baktığımızda bu çalışmaların halen yansımadığı, lise tarih müfredatının da aynen devam ettiği görülmektedir. Kitaplarda göze çarpan değişiklikler; hükümet politikalarına göre bazı konuların çıkarılıp, bazılarının eklenmesi, kitapların biraz daha renklendirilmesi, haritaların, resimlerin ve çeşitli soruların yer alması olmuştur. Ancak bunların hiçbiri ne tarihin amacına ne de tarih dersine uygun olarak verilmiştir. Mülakat çalışmasında da, mülakata katılan öğretmenlerin tarih ders kitaplarına yönelik görüşleri, ders kitapları inceleme sonucu ortaya çıkan bulgularla aynı paralelde olduğu görülmektedir. Tarih ders kitaplarının istenilen düzeyde olmadığı ve öğrencilerin bu dersi sevmemesinin en önemli sebeplerinden birinin de ders kitaplarındaki mevcut içeriğin ve izlenilen yöntemlerin olduğu söylenilebilir. Tarih programlarının yeniden düzenlenmesi, ders kitapları yazarlarının bu işi bilen bir kesimden olması ve tarih ders kitaplarının tarih disiplinine özgü olarak yapılandırılması gerekir. Bütün bunların yapılması, öğrencilerin tarih düşüncesinin gelişimi açısından önemli olduğu, ortaya çıkan sonuçlardan biridir.

This research was oriented to determining how the method and content of high school history books are handled and if they have problematic parts. Nowadays, people try to find out how the reflections of rumors about the school books have affected the existing school boks. Resource scanning and content analysis method were used within the framework of scanning model. Furthermore, teacher’s opinions about school books were taken via interviews. The findings subtracted from examining the methods and contents of school books studied on were explained with the titles in accordance with the subject. In the same terms, some books recommended by Training and Education were examined according to subject and the comparisons were made. As a result of these examinations, lots of problems were encountered in the methods and contents of high school history books. Many studies were made on how the history school books will be better both in Turkey and Worldwide, and these studies still continues. However, when we analyze the high school history books, we see that these studies have not reflected yet and high school history curriculum is still the same. The striking changes in the books were omissions and additions of some subjects according to government policies, enlivening some books more and placing maps, pictures and various questions. In the interviews, the existing findings are seen to be parallel to the opinions of the history teachers attending to the interviews. That the history books are not at the desired level and one of the significant reasons why the students do no like this lesson are because of contents of the lessons and the methods followed. It is essential to reorganize the history programs and that the authors of history books are competent and structuring history lesson books according to history discipline. That accomplishing all these is very important for development of the student’s history thinking is one of existing results.
Keywords: Ders Kitapları_Tarih