Öğrenmede psikolojinin etkisi açısından din öğretiminin zorunlu veya seçmeli oluşu - Çelik, Seydi (My University, 2018)
İnsan maddi ve manevi ihtiyaçları olan bir varlıktır. Maddi ihtiyaçlarını karşılamak için nasıl ki meslek eğitimi insan için vazgeçilmez bir unsur ise; manevi ihtiyacını karşılamak için Din Eğitimi de göz ardı edilemez. Bütün bunlara karşın tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de özellikle Cumhuriyet dönemi ile birlikte Din Eğitimi ve Öğretiminin statüsü, uygulanış biçimi, içeriği, yöntemi… pek çok yönden tartışılmaktadır. Bu tartışmalarda ise yaklaşımlar; ideolojik ve siyasi olmaktadır. Bunun yanında insanı önceleyen, onu yücelten, onu anlamlandırmaya çalışan, onun ihtiyaçlarına kulak verme açısından Din Eğitimi ve Öğretimi ele çok az alınmaktadır.2012 yılında 6287 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu ve buna bağlı olarak uygulanan 4+4+4 Eğitim Sistemi ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun çerçevesinde Türk eğitim sisteminde din eğitim-öğretimi açısından önemli değişiklikler yapılmıştır. Bu değişikliklerle birlikte seçmeli ve zorunlu din eğitimi ve öğretiminde söz edilmeye başlanmıştır. Yüksek lisans tezinin konusu da esas olarak budur. Yani Din Eğitimi ve Öğretiminin seçmeli veya zorunlu oluşunun öğrencilerin psikolojisine etkisidir.Araştırma; giriş, Din öğretimi programlarının tarihi ve betimsel analizi, araştırmanın yöntemi, bulgular ve yorum, sonuç ve öneriler bölümlerinden oluşmaktadır.Araştırmanın ilk bölümünde; araştırmanın konusu, amacı, sınırlılıkları, önemi, soruları, geçmişte yapılan çalışmalar ve kavramlar bulunmaktadır.Araştırmanın ikinci bölümünde ilk olarak yapılan çalışmanın yöntemi hakkında bilgi verilmiştir. Daha sonra araştırmanın evren ve örneklemi ele alınmıştır. Son olarak veri toplama ve analiz yöntemleri tanıtılarak araştırma süreci hakkında açıklamalarda bulunulmuştur.Üçüncü ve dördüncü bölüm ise araştırmanın meyvelerinin toplandığı hasadının yapıldığı bölümdür. Burada araştırmanın bulguları yorumlanmış ve araştırmanın sonucuna göre önerilerde bulunulmuştur.

Human (human being) is an entity who has the spiritual and material needs.Just as the vocational education wihich is an essential element meeting People’s material needs , the religious education can not be ignored for the spiritual needs of one , either .‘’The Law on Unification of Education’’ was enacted on March 3 , 1924. With the closure of the madrasas , religion courses were adapted. These courses were removed from the curriculum till 1939. ‘’ The Religious and Moral Education’’ wasn’t in any education stages from 1939 to 1949 which was about 10 years.After 1948 , with the transition to multi-party system , the religion courses have taken its place in the school curriculum in an optional and gradual way. By the law 1982 (24th Article), which is approved by %95 of the public (community) , the religion courses have become a compulsory lesson in the Primary and Secondary education.By the means of Primary Education Law no 6287 , adapted on 30 March 2012 and published on official journal , 4+4+4 education system and Law of Amendment Act ; Elective Religion courses have begun to be applied at schools in addition ; in 2017, compulsary hours of the courses in secondary schools were increased to 2 hours for every years.As a result , Religious Education and Teaching are provided as an optional and compulsary at the schools under Ministry of National Education . While parents who want their children to be exempted from all religion courses can submit a petition , the ones who are willing to have the course ,can take The Quran ,Basic Religious Knowledge and The life of the Probhet Muhammed beside Ethics and Religious Culture.In this context , the main research problem is what the students think about the compulsary or optional religion and the ethic courses affect the students phychology in terms of freedom-responsibility and knowledge –ignorance , what makes the students choose or distance themselves from elective course , which factors cause these decions and to state how the selected courses are being evaluated.In this research ‘’ case study ‘’ is prefered. The target population of the study is secondary education institution located in İstanbul which is one of the major city in terms of population in Turkey. In our study,samples are chosen among the secondary schools in İstanbul. In this research , the data is gathered by the interview and documentation techniques.
Keywords: Araştırma; DİN; Din eğitimi; DİN EĞİTİMİ VE ÖĞRETİMİ; DİN-AHLAK VE DEĞER ALANI DERSLER Religion; Educational psychology; Eğitim psikolojisi; EĞİTİM VE ÖĞRETİM; Islamic education; İslami eğitim; Religion Education and Learning; Religion Etics Lessons; Religious education; Research; Turkey; Türkiye