Nasrilerin kuruluşundan V. Muhammed el-Gani-billah döneminin sonuna kadar Elhamra sarayı (1238-1391) - Sonkur, Gülay (My University, 2024)
Bu tez çalışmasında Endülüs’te hüküm süren son İslam Devleti Nasri (Beni Ahmer) Devleti’nin hem yönetim merkezi olarak kullandığı hem de hükümdarların aileleriyle yaşadığı Elhamra Sarayı hakkındaki bilgiler ortaya konulmuştur. Tezin amacı; Elhamra Sarayı’nın tarihsel sürecini, yapısal özelliklerini, saraydaki bölümlerin fonksiyonunu, saray içindeki yapıların hangi amaçla kullanıldıklarını ve sarayın sanatsal özelliklerini incelemektir. Tez konusu kapsamında Nasrilerin Gırnata’da kurulduğu 1238 yılından devletin yükseliş dönemi olan V. Muhammed el-Gani-billah döneminin sonu olan 1391 yılına kadar Elhamra Sarayı’nın fonksiyonu açığa çıkarılmıştır. Elhamra Sarayı Medine, el-Kasaba (Alcazaba), Nasri Sarayları ve Partal Sarayı olarak dört ana bölümden oluşmaktadır. Medina, Nasrilerin hâkimiyeti boyunca sarayın her türlü ihtiyacını karşılayacak atölyelerden, dükkânlardan, hamamdan, ekmek fırınından ve saray mutfağından müteşekkildir. El-Kasaba, devletin seçkin askerlerinin konutlarını, ordunun ihtiyacı olan malzeme depolarını, saraya gelen konukların ağırlandığı odaları ve darphaneyi ihtiva eder. Nasri Sarayları, hükümdarın devlet işlerini yürüttüğü, yeri geldikçe ilim sohbetleri, eğlence geceleri düzenlediği, hükümdarın ailesi, devlet adamlarının toplantı yeri ve hanedan mezarlığının mevcut olduğu merkezî alandır. Partal Sarayı, III. Muhammed’in ikamet etmek maksadıyla yaptırdığı, sonraki sultanlar döneminde çeşitli eklemelerle genişlettiği alanı kapsayan, bir dönem şehzadelerin ikametgâhı olmuş ve haremin bir kısmını ihtiva eder. Bunun yanı sıra sarayın devlet için manevi anlamlarına, duvarlara yazılan şiirlere, hükümdarı öven sözlere de değinilerek Elhamra Sarayı’nın Nasriler için anlam ve önemine temas edilmiştir. Endülüs’teki son İslam Sarayı olan Elhamra Sarayı’nın Nasriler döneminde devletin yönetimi, saray hayatı ve kültürü bağlamında neye tekabül ettiği açıklanarak Nasriler alanında yapılan çalışmalarda yeni bir açılım sağlanması hedeflenmektedir.

In this thesis, information about the Alhambra Palace, which was both used as the administrative centre of the Nasri (Beni Ahmer) State, the last Islamic State ruling in Andalusia, and where the rulers lived with their families, was revealed. The aim of the thesis is to examine the historical process of the Alhambra Palace, its structural features, the function of the sections in the palace, the purpose for which the buildings in the palace were used and the artistic features of the palace. Within the scope of the thesis, the function of the Alhambra Palace from 1238, when the Nasris were founded in Granada, until 1391, the end of the reign of Muhammad al-Ghani-billah V, the period of the rise of the state, was revealed. Alhambra Palace consists of four main parts: Medina, al-Kasaba (Alcazaba), Nasri Palaces and Partal Palace. Medina consists of workshops, shops, baths, bakeries and palace kitchens to meet all the needs of the palace during the Nasri rule. Al-Kasaba contains the residences of the elite soldiers of the state, the material stores needed by the army, the rooms where the guests coming to the palace were hosted and the mint. The Nasri Palaces are the central area where the ruler conducted the affairs of the state, organised scholarly conversations, entertainment nights, the meeting place of the ruler's family, statesmen and the dynastic cemetery. The Partal Palace, built by Muhammad III for the purpose of residence and expanded with various additions during the reign of subsequent sultans, was the residence of the princes for a period and contains a part of the harem. In addition, the spiritual meaning of the palace for the state, the poems written on the walls, the words praising the ruler, and the meaning and importance of the Alhambra Palace for the Nasris have been touched upon. By explaining what the Alhambra Palace, the last Islamic palace in Andalusia, corresponded to in the context of state administration, palace life and culture during the Nasris period, it is aimed to provide a new opening in the studies on the Nasris.
Keywords: Alhambra (Granada, Spain); Andalucia; Culture and Civilizations; Elhamra ( Granada, İspanya); Elhamra Sarayı; Endülüs; Gırnata; Granada; Kültür ve Medeniyet; Nasrids; Nasriler; The Alhambra Palace