Katılım sigortacılığı (tekafül) ve şirketlerinde muhasebe ve finansal raporlama uygulamaları : Türkiye'ye yönelik bir analiz - Tanilyan Sürer, Tilda (My University, 2024)
Katılım sigortacılığı 2009 yılında Türkiye’de sigorta sektöründe yerini almış, konvansiyonel sigortacılığın yerine bir seçenek olarak tercih edilmeye başlanmıştır. Muhasebe kayıt işlemleri ve finansal raporlama gibi konulara bakıldığında, katılım sigorta şirketlerinin, aynı konvansiyonel sigortacılık yapan sigorta şirketleri gibi, şirketler taraflarından kullanılan tek düzen hesap planı dikkate alınmakta ve finansal raporlama kapsamlı şekilde oluşturulmaktadır. Finansal raporlar, şirketlerin yıllık sunduğu faaliyet raporlarında yer almakta, şirketin tüm bilgileri, verileri ve sürdürülebilirliği hakkında detaylar veren, açık, şeffaf ve güvenilir raporlardır. Şirketler geçmiş ve güncel bilgileriyle, benzer şirketler ve kendi içinde karşılaştırma sağlayabilmekte ve gelecek yıllar için nasıl bir yol izlemesi gerektiği hakkında bilgi edinebilmektedir. Finansal raporlardaki verilerle bir şirketin etkinliği ölçülebilmekte ve sürdürülebilirlikle ilgili gereklilikler, eksiklikler tespit edilebilmektedir. Sürdürülebilirlik, güncel ihtiyaçlara cevap verebilen, dijital ortama ayak uyduran, teknolojiyi bilen şirketlerin her dönem var olabilmesi için gereklidir. Etkin bir şirket, prim üretimi ve teknik karlılık açısından belirli bir seviyede olan şirkettir ve sürdürülebilirliğe cevap verebilmektedir. Katılım sigorta ürünlerinin sunulduğu şirketlerle ilgili olarak, etkinlik durumlarının ne ölçüde olduğu önemli bir sorudur. Etkinlik ölçümü, şirket hakkında kaynaklarının verimli kullanımı ve faaliyetlerinin etkin şekilde yürütüp yürütemediğini analiz ve etkin olmadığı durumlar için nasıl bir iyileştirme yapabileceği seçeneklerini tespit etmektedir. Çalışmadaki amaç Veri Zarflama Yöntemi ile 2018 2021 yılları arasında katılım sigorta ürünleri sunan şirketlerin etkinliklerini, ilgili girdi ve çıktı değişkenleriyle ölçerek değerlendirmek, değerlendirmeler sonucu etkinlik skorlarına bakılarak, iyileştirmeler hakkında bilgi vermektir. Etkin şirketlerin etkin olmayan şirketlere referans olma oranları yazılarak referans grupları oluşturulmuştur. Elde edilen sonuçlar, şirketlerin ortalama etkinlik skorlarının, yıldan yıla arttığını göstermiş ve ilgili öneriler yapılmıştır.

Participation insurance has involved in this sector in Turkey at 2009 and has started to prefer as an alternative to conventional insurance. An accounting and financial reporting, like conventional insurance company both of uses gaap and forms comprehensive financial reporting. Financial reports are included in the annual reports of companies. All informations, datas and details about sustainability of companies are clear, transparent and reliable in the reports. Companies can compare similar companies and among themselves with their past and current information and they can obtain information on how to proceed for the coming years. The efficiency of a company can be measured with the data in financial reports. Likewise sustainability requirementsan d deficiencies can be detected. Sustainability is necessary for the existence of companies that can respond to current needs, keep up with the digital environment, and tech-savvy company at all times. An effective company, which is a company that has a certain level in terms of premium production and technical profitability. Accordingly can respond to sustainability. An important question, how efficient of participation insurance companies. Efficiency measurement analyzes company about available use resources efficiently and carry out business effectively. The purpose of this study assessment and evaluation in participation insurance companies about efficiency from 2018 to 2021. Analyzed due to inputs and outputs with method of Data Envelopment Analysis. According to result was found efficiency score for insurance companies and was constituted referance groups for inefficiency companies by efficiency ones. Informed about course of recovery. As a result was found increase of average efficiency scores about participation companies from year to year and give suggestions.
Keywords: Data Envelopment Analysis; Financial Reporting; Finansal Raporlama; Insurance and insurance; Katılım Sigortası; Participation Insurance; Sigorta; Sigorta ve Sigortacılık; Veri Zarflama Analizi Insurance