İstanbul’un farklı habitatlarından toplanan Borago officinalis L. populasyonlarının genetik çeşitliliklerinin, ağır metal ve mineral besin element miktarlarının araştırılması - Lokumcu, Gizem (My University, 2019)
Akdeniz bölgesinde yayılım gösteren ve hodan olarak da bilinen Borago officinalis L.Boraginaceae ailesine ait tek yıllık tıbbi bir bitkidir. Bu bitki eski zamanlardan beri hemmutfakta hem de tıbbi amaçlar için kullanılmıştır. Buna ek olarak, tohumlarının yüksekoranda γ-linolenik asit (GLA) içermesinden dolayı günümüzde de önemli bir yeresahiptir. Bu çalışmada, B. officinalis L. bitkilerinin genetik çeşitliliğinin, besinelementleri ve ağır metal seviyelerinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçdoğrultusunda, İstanbul’un farklı bölgelerinden toplanan B. officinalis L. bitkilerinin,mineral besin ve ağır metal element analizleri ve 11 farklı ISSR moleküler belirteciylegenetik analizleri yapılmıştır. Kimyasal analizler sonucunda bitkinin 29 mg/ kg’a kadarPb akümülasyonu yapabildiği gözlemlenmiştir ve buna bağlı olarak Pbremediasyonunda kullanılabileceği öne sürülebilir. Genetik analiz sonucunda, kullanılan11 ISSR belirtecinden 8 tanesi anlamlı sonuçlar vermiştir ve %93,26 oranındapolizmorfizm saptanmıştır. Oluşturan saçılım grafikleri incelendiğinde, ISSR verilerinegöre, lokalite 3’e ait bireylerin diğer lokalitelerden ayrıldığı ve bu bilgilere dayanarakgenetik çeşitliliği belirlemede bu moleküler belirteçler kullanıldığında B. officinalis L.için güvenilir sonuçlar verebileceği düşünülmektedir.

Borago officinalis L., known as hodan and widely spread in Mediterranean Region, isan annual and medicinal member of Boraginaceae family. This plant is used for cookingand medicinal purposes since ancient times. Additionally, it has an important place asits high γ-linolenic acid (GLA) content in seeds. In this study, it is aimed to determinegenetic diversity, mineral nutrient and heavy metal contents of B. officinalis L. For thisaim, B. officinalis L. plants collected from different regions of Istanbul are analyzed byusing 11 different ISSR molecular markers. According to chemical analyzes it isdetermined that this plant may accumulate Pb up to 29 mg/ kg and may be suggested forPb remediation. As a result of genetic diversity analyzes, 8 of 11 ISSR primers gavesignificant results and 93.26% polymorphism rate is determined. Plants collected fromlocality 3 are appeared to be genetically distant from other plant samples. According tothis data, it is observed that reliable information on genetic diversity can be obtainedwith use of these molecular markers.
Keywords: Ağır Metal; Borago officinalis L; Genetic Diversity; Genetik Çeşitlilik; Heavy Metal; ISSR; Mineral Besin Elementleri; Mineral Nutrients