Evaluation and comparison of cost methods in autonomous manufacturing systems : a case study for automotive sector - Unan, Gizem Melis Arslan (My University, 2020)
Küreselleşmekte olan şirketler arasında ciddi bir rekabet olup bu şirketler üretim verimliliğini arttırmak ve üretim maliyetlerini düşürmek için çalışmalar yapmaktadırlar. Bu şirketler dijital dönüşüme ayak uydurabilmekte olup müşterilerini üretim verimliliği açısından memnun etmektedirler. Günümüzde, bu şirketler üretim sektöründe verimliliği arttırmak ve sıfır hata ve daha hassas üretim için Endüstri 4.0 kavramının oyunbozan teknolojilerinden biri olan robotik ve otonom sistemleri tercih etmektedir. Şirketler bu sistemlere geçmeyi tercih ettiklerinde doğru karar verebilmek için maliyet hesabı konusunda uygun ve etkin bir yöntem seçmelidir. Üretim sektöründe çok sayıda değişken olması sebebiyle maliyet analiz yöntemleri günden güne gelişmektedir. Bu sistemler için gelişmiş analiz yöntemlerinin kullanılması gerekli olup aksi takdirde bu tip sistemlerde geleneksel maliyet analiz yöntemleri kullanıldığında yönetime yanlış bilginin verilmesi ve bu nedenle yatırım için yanlış şekilde hareket edilmesine neden olacaktır.Bu çalışmada, geleneksel maliyet analiz yöntemleri ile gelişmiş maliyet analiz yöntemleri karşılaştırılmış olup aynı zamanda otonom robotik sistemin gerekliliği ve robot seçimi konusunda önemli olan noktalara odaklanılması amaçlanmıştır. Vaka analizinde, otomotiv sektörü ele alınmış olup bu firmanın bir otonom robotik sisteme geçişinin etkisi ve geleneksel ve faaliyet tabanlı maliyet analiz yöntemlerinin sonuçları değerlendirilmiştir.

There is a serious competition between companies due to globalization for increasing production efficiency and decreasing production costs. Digital transformation provides positive effect in terms of increasing efficiency for own customers. Nowadays, robotics and autonomous systems as one of the disruptive technology of Industry 4.0 are widely preferred in manufacturing industry because of various advantages like increasing efficiency and productivity, providing more precision and zero error. In order to switch to robotics and autonomous systems, companies must be very careful about cost accounting methods they use to evaluate these new technology costs. Therefore, correct and effective selection of the costing system for robotics and autonomous systems in the same company is important in order to accomplish the strategic aims. On the other hand, cost accounting in manufacturing sector have many variances and developing from day to day. Advanced cost methods must be selected for correct and effective cost analysis for these systems due to new cost drivers for preventing misleading issues and incorrect managerial investments. In this study, traditional analysis and advanced costing methods were compared with each other for robotics and autonomous systems. At the same time, requirement for robotics and autonomous system was investigated by focusing on selection of suitable robots. In case study, activity based costing and traditional costing methods were applied and compared with each other for both before robotic system installation and after robotic system installation. Results are discussed and evaluated.
Keywords: activity-based costing; autonomous robots; Business; dijital dönüşüm; faaliyet tabanlı maliyetlendirme digital transformation; geleneksel maliyet analiz yöntemleri; İşletme; Marketing; otonom robotik sistemler; Pazarlama; robotic and autonomous systems; traditional costing