Consumer confıdence ın dynamıc stochastıc general equılıbrıum model - Deniz, Pınar (My University, 2014)
Dinamik stokastik genel denge modelinde tüketici güveni İktisat yazınında geleceğe yönelik tahmin önemli yer kaplamakta ve son yazın iktisadi hareketliliği açıklamada “hayvani ruh hali” (animal spirit), diğer bir ifadeyle, ajanların duygu ve düşüncelerinin önemine odaklanmıştır. Tez, tüketici davranışlarının, tüketici güven endeksi (TGE) ile somut olarak ifade edilebildiğini varsaymaktadır. Tüketici güven endeksinin tüketim harcamaları ve üretim seviyesinden önce geldiği grafikler ve çapraz-dizisel korelasyon tablosu, “hayvani ruh hali” bilgisinin ekonominin geleceğine yönelik tahminler sağladığını göstermektedir. Benzer şekilde, yedi değişkenli yapısal VAR analizi de tüketici güveni şokunun üretim seviyesine anlamlı pozitif etkisi olduğu sonucunu ortaya koymuştur. Buradan hareketle, aktarım mekanizmasını açıklamak için TGE, yeni Keynesyen dinamik stokastik genel denge (DSGD) modeline dahil edilmiştir. Tezde, küçük ve orta boy işletmelerin (KOBİ’ler), güven unsuru ile ifade edilebilen tüketici davranışlarını tahmin ettiği varsayılmaktadır. KOBİ’ler, fiziki kısıtları dolayısıyla, varlıklarını sürdürebilmek için gelecekteki talebi öngörmelidir. Bu varsayım güven unsurunu üretim fonksiyonuna dahil etmeyi kolaylaştırmaktadır. Kullanılan veri, aylık sıklıkta, 2006-2012 arası Türk ekonomisine ilişkindir. Bayesci etki tepki fonskiyonu, güven şokunun üretim seviyesine pozitif etkisi olduğunu göstermektedir.

Consumer confıdence ın dynamıc stochastıc general equılıbrıum model Predicting future is essential in the economics literature and the recent literature have focused on the importance of “animal spirits”, i.e., ideas, feelings of the agents in explaining economic activity. The thesis assumes that consumer behavior can be proxied by consumer confidence index (CCI). Figures and cross correlograms suggest that “animal spirits” information provides predictions about the economy as CCI precedes consumption expenditure and production level. Likewise, structural VAR analysis with seven variables reflects that consumer confidence shock has a significant positive impact on production level. On that account, CCI is incorporated into a new Keynesian DSGE model to explain the transmission mechanism. In the thesis, small and medium enterprises (SMEs) are assumed to follow the consumption behavior, proxied by confidence component. It is assumed that SMEs, due to physical constraint, need to foresee future demand in order to survive which facilitates the incorporation of confidence component into the production function. The dataset employed is of monthly period over 2006-2012 for Turkish economy. Bayesian impulse response functions suggest that confidence shock has a positive impact on the level of production.
Keywords: İktisat; Stokastik; Tüketici; Tüketici güven endeksi