Türkiye 1. erkek voleybol ligi maçlarında uygulanan hücum ve savunma organizasyonlarının karşılaştırmalı analizi ve maç sonuçlarına etkisinin incelenmesi - Canikli, Abdullah (My University, 2004)
TÜRKİYE 1.ERKEK VOLEYBOL LİGİ MAÇLARINDA UYGULANAN HÜCUM VE SAVUNMA ORGANİZASYONLARININ KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ VE MAÇ SONUÇLARINA ETKİSİNİN İNCELENMESİ Adı ve Soyadı : ABDULLAH CANİKLİ Danışman Adı : ABDULLAH PAŞAOĞLU Program : SAĞLIK BİLİMLERİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR Bu araştırmanın amacı Türkiye Erkekler 1. Voleybol Ligi maçlarındaki hücum ve savunma organizasyonlarının yapısı ile ilgili verilerin belirlenmesi ve sonucu etkileyen faktörlerin araştırılmasıdır. Araştırmada 2003-2004 sezonlarında Türkiye Voleybol 1.Ligi'nde yer alan erkek voleybol takımlarının oynadıkları müsabakalardaki maç görüntüleri kullanılmıştır. Bu araştırmaya göre, sadece Türkiye Ligi'nde klasman maçlarında oynanan 60 erkek maçı alınmıştır. Türkiye Voleybol 1.Ligi 2003-2004 sezonunda yer alan 16 erkek takımının en az bir maç görüntüsü araştırmada kullanılmıştır. Çalışmada kullanılan maç görüntüleri, 2003- 2004 sezonunda oynanan maçlar maçların oynandığı spor salonlarında, kamera tüm oyuncuların hareketleri rahatça görülebilecek şekilde tribünde yüksek bir yere yerleştirilerek kaydedilmiş, bazı maçlar ise kulüp arşivlerinden temin edilmiştir. Araştırmada incelenen parametrelere ait veriler ve şekiller Data Volley istatistik kullanılarak elde edilmiştir. Data Volley istatistik kısaca bütün takımın ya da oyuncuların voleybolda kullanılan tekniklerin ( pas, servis, servis karşılama, defans, atak, blok ) birbirleriyle olan ilişkisini (servis-sevis karşılama, atak-blok, atak-defans) ve bunların istatistiksel değerlerini içermektedir. Bu araştırmada elde edilen veriler IBM uyumlu bir bilgisayarda SPSS for Windows istatistik kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin galip takım ve mağlup takım olarak betimleyici analizleri (X ve SS) yapılmıştır. Galip mağlup takımların karşılaştırılmasında ise Mann-Whitney U-test'i uygulanmış ve gruplar arasındaki ilişkiler araştırılmış, sonuçlar p<0.01 ve p<0.05 düzeyinde incelenmiştir. Tüm bu değerlendirmeler sonucunda 22 parametre ve 268 alt parametre içerisinden 106 parametrenin maç sonuçlarına etkisi olduğu tespit edilmiştir. THE INVESTİGATİON OF THE EFFECT TO THE MATCH RESULTS AND THE COMPARİSON ANALYSİS OF OFFENCE AND DEFENCE ORGANİZATİONS IN THE FİRST VOLLEYBALL MALE LEAGUE ON TURKEY

The purpose of this study was to investigate the factors related to structure of offence and defence organizations in the first volleyball male league on Turkey. The match images of volleyball teams in the first league (2003-2004) was recorded by helping the camera and also some were taken from archives of teams. Totally sixty male matches were investigated within the sixteen male team which playing in the first volleyball league on Turkey. All data and figures of parameters were provided by using Data Volley Statistical Program which includes the various technics (pass, service, service control,attack, block and service-service control, attack-block, attack-defence relations) and the statistical values of players and teams in volleyball. Data in this study was analysed by using SPSS Program for Windows. Descriptive analysis (X and SS) was made for a winner and a defeat team. Compare to these, Mann-Whitney U- test was used in the p<0,01 and p<0,05 level. In conclusion, it was shown that there was an effect to the match results of 106 parameters within the 22 parameters and 268 sub-parameters. Key words: Volleyball match analysis, set, attack, defence
Keywords: Voleybol