Ortaokul Öğrencilerinin Problem Çözme Stratejileri Üzerine Bir Çalışma - (:unkn) unknown (My University, 2015)
Bu çalışmanın amacı ortaokul 6. sınıf öğrencilerinin problem çözme stratejileriniproblem çözerken yaşadıkları sıkıntıları belirlemektir. Çalışma 2012-2013 eğitim- öğretim yılında bir devlet okulunun 6. sınıfında öğrenim gören 12 öğrencigerçekleştirilmiştir. Çalışmanın verileri PISA nın açıklanan sorularından ve çeşitli matematik web sitelerinde yer alan farklı stratejiler kullanılarak çözülebilecek toplamsorudan oluşan bir testten elde edilmiştir. Her soru bir stratejiyi kapsayacak şekilde seçilmiştir. Verilerin analizinde betimsel analiz ve betimsel istatistikler kullanılmıştır. Örüntü arama, sondan başlama, denklem yazma ve liste hazırlama stratejilerini içeren soruları çalışmaya katılan tüm öğrenciler doğru cevaplandırırken; şema çizmebölmek ve yönetmek stratejilerini iki öğrenci; tahmin-kontrol stratejisini ise üç öğrenci yanıtlayamamıştır. Ayrıca öğrencilerin verilen soruların açıklamalarını uzun buldukları, tahmin kontrol stratejisini kullanırken sıkıntı yaşadıkları, bölmek ve yönetmek stratejisinde ise fazla zaman harcadıkları gözlenmiştir. ve ile 7 ile

The aim of this study is to determine 6th grade students use of problem solving strategies and difficulties that they have in this process. This research has been done by the help of the 12 6th grade public school students who were attending a public school in the 2012- 2013 academic year. The data collection tools for the research consisted of problem tests, including 7 problems which have taken from PISA and some mathematics websites. Each problem was chosen involving only a single strategy. The obtained data was analyzed utilizing descriptive analysis and descriptive statistics. According to the results of the study, all of the students who participated in the study solve the problems about Look for a Pattern, Start at the End, Use an Equation and Make an Organized List strategies. Two students could not solve problems including Draw a Diagram and Divide and Conquer strategies. Also, three students could not solve the problem about Guess and Check . In addition, findings of this study show that some texts of problems are long and complex for students. On the other hand, students had some difficulties when they used the strategy of Guess and Check and they spent a lot of time on the problem about Divide and Conquer .
A Study on Secondary School Students Problem Solving Strategies
Keywords: Matematik; Eğitim, Eğitim Araştırmaları