Portföy saklama hizmeti veren kuruluşların fonlarının etkinliğinin analizi - Yurtseven, Semra (My University, 2022)
Sermaye piyasaları ürünleri nitelikleri itibarıyla belirli bilgi birikimi ve tecrübe gerektiren teknik piyasalardır ve bu piyasaların yakından takip edilerek yatırım kararlarının bu şekilde alınması gerekir. Portföy yönetim şirketleri ise ilgili yasal mevzuat uyarınca yatırım fonu kurma yetkisine sahip kuruluşlardır. Bu sebeple, bireylerin piyasa ürünlerine ilişkin detaylı bilgiye sahip olmamaları eksik bilgi, asimetrik enformasyon sorunlarına ve dolayısıyla da ters seçim problemine sebep olabilir. Diğer yandan, bireysel yatırımcıların piyasa takibini düzenli ve etkili biçimde gerçekleştirememeleri ve de bu sebeple, piyasadaki gelişmelerin kendi portföylerine olası etkilerini etkin şekilde analiz edememeleri gibi nedenlerle portföy bazında değişiklikler açısından gerekli aksiyonu zamanında almaları görece zordur. Yatırım fonları yöneticilerinin ise bu konuda gerekli donanım ve uzmanlığa sahip yetişmiş elemanlardan oluşmakta olduğu varsayılır. Bu doğrultuda, bireysel yatırımcıların portföylerindeki yatırım fonlarındaki gerekli işlemlerin yatırım fonu uzmanları tarafından piyasaların gözlemlenmesi ve analiz edilmesiyle gerçekleştirildiği belirtilmelidir. Yatırımlarını değerlendiren tasarruf sahipleri ise ister özel kişi olsun ister tüzel kişi, temel olarak hem kazançlarını maksimize etme hem de yatırım risklerini minimize etme arzu ve hedefi içerisindedir. Bu kavrayış ise temelde söz konusu yatırım araçlarının ve bu yatırım araçlarının faaliyette bulunduğu piyasaların etkinliği ile alakalı bir husustur. Bu bağlamda, bu çalışmanın çerçeve konusu portföy saklama hizmeti veren kuruluşların fonlarının etkinliğinin analiz edilmesi olup bu kapsamda, örnek olarak beş farklı şemsiye fonun getirisinin etkin piyasalar hipotezi kapsamında uzun hafıza özelliği gösterip göstermediği sınanmıştır. Serilerin durağanlıkları ADF ve PP birim kök testleri ile, uzun hafıza özelliği ise yarı parametrik yöntemlerden Geweke Porter-Hudak (GPH), Modifiye Edilmiş Geweke Porter-Hudak (MODLPR) ve Robinson Gaussian Yarı Parametrik (RGSP) yöntemleri ile sınanmıştır. Sonuç olarak, her üç yönteme göre beş şemsiye fonun getiri değerlerinin, uzun hafıza özellikleri incelendiğinde, BAF dışındaki serilerin uzun hafıza özelliğine sahip olmadığı, bu serilerin zaman içinde kendini tekrar etme eğiliminde olmama anlamında etkinlik hipotezinin reddedilemediği sonucu bulgulanmıştır. BAF serisi ise uzun hafızaya sahiptir, bu serinin fiyatı geçmiş verilerden bağımsız hareket etmemektedir, diğer bir ifadeyle, Borçlanma Araçları Şemsiye Fonu bu seriye ilişkin olarak fiyat hafızası mevcuttur ve bu sebeple piyasaların güçlü formda etkin olmadığı kanaatine varılmıştır.

Capital markets products are technical markets that require certain knowledge and experience, and these markets should be followed closely and investment decisions should be made in this way. Portfolio management companies, on the other hand, are institutions that have the authority to establish mutual funds in accordance with the relevant legislation. For this reason, the fact that individuals do not have detailed information about market products may cause incomplete information, asymmetric information problems and thus adverse selection problems. On the other hand, it is relatively difficult for individual investors to take the necessary action in terms of portfolio changes in a timely manner, due to the fact that they cannot follow the market regularly and effectively and therefore cannot effectively analyze the possible effects of market developments on their own portfolios. It is assumed that mutual fund managers consist of trained personnel with the necessary equipment and expertise in this regard. In this respect, it should be noted that the necessary transactions in mutual funds in the portfolios of individual investors are carried out by mutual fund experts by observing and analyzing the markets. On the other hand, savers who evaluate their investments, whether they are private individuals or legal entities, basically have the desire and goal of both maximizing their earnings and minimizing investment risks. This understanding is basically a matter related to the efficiency of the said investment instruments and the markets in which these investment instruments operate. In this context, the framework of this study is the analysis of the efficiency of the funds of the institutions providing portfolio custody services, and in this context, it has been tested, for example, whether the returns of five different umbrella funds show long memory characteristics within the scope of the efficient markets hypothesis. The stationarity of the series was tested with ADF and PP unit root tests, and the long memory properties were tested with Geweke Porter-Hudak (GPH), Modified Geweke Porter-Hudak (MODLPR) and Robinson Gaussian Semi-Parametric (RGSP) methods. As a result, when the long-memory characteristics of the return values of the five umbrella funds according to all three methods were examined, it was found that the series other than BAF did not have long-memory features, and the efficiency hypothesis could not be rejected in the sense that these series did not tend to repeat themselves over time. The BAF series, on the other hand, has a long memory, the price of this security does not move independently of historical data, in other words, there is a price memory for this series and therefore it has been concluded that the markets are not strong-form efficient.
Keywords: Capital market; Efficient Markets Hypothesis; Etkin Piyasalar Hipotezi; Kolektif Yatırım Kuruluşları; Long Memory; Mutual Funds; Portfolio Custody Service; Portfolio management; Portföy Saklama Hizmeti; Portföy yönetimi; Sermaye piyasası; Uzun Hafıza Collective Investment Institutions; Yatırım Fonları