Avrupa Birliği döngüsel ekonomi politikası: çok düzeyli yönetişim açısından bir analiz - Esin, Buse (My University, 2019)
Ülkelerin büyüme çabaları ve mevcut üretim ve tüketim kalıpları doğal kaynaklar üzerindeki baskıları arttırmaktadır. Doğal kaynaklar üzerinde yaratılan baskı, artan nüfus ile birlikte ekonomik, sosyal ve çevresel anlamda sürdürülemezliğe yol açmaktadır. Sürdürülebilir kalkınma anlayışı mevcut doğrusal ekonomi modelinden sürdürülebilir üretim ve tüketimi destekleyecek döngüsel ekonomiye geçişi gerektirmektedir. Döngüsel ekonomi yeni bir çevre politikası anlayışı olarak sürdürülebilir kalkınma, sürdürülebilir üretim ve tüketim ve ekolojik modernleşme yaklaşımlarının ardından çevre politikalarına ve çevre politikası çalışmalarına girmiş bir kavramdır. Kaynak kullanımını yeniden kullanım, onarma ve geri dönüşüm gibi yollarla azaltmayı öngören döngüsel ekonomi, üretim ve tüketim kalıplarını değiştirmeyi ve sürdürülebilir kalkınmaya ulaşmayı amaçlamaktadır. Avrupa Birliği de son dönemde hem ekonomik gerekçeler hem de çevre politikasının dönüşümünün bir sonucu olarak döngüsel ekonomi politikasına doğru ilerleme göstermektedir. Döngüsel ekonomi yaklaşımı Avrupa Birliği’ndeki mevzuat ve eylem planları ile atık politikası başta olmak üzere ilgili sektörel politikalarla uyumlaştırılmıştır. Bu çalışmanın amacı, AB döngüsel ekonomi politika yapım sürecini çok düzeyli yönetişim yaklaşımı ekseninde incelemektir.

Growth efforts of countries and existing paterns of production and consumption increases the pressures on natural resources. The pressure on natural resources together with the increasing population leads to economic, social and environmental unsustainability. Sustainable development approach requires transition from the existing linear economy model to the circular economy that will support sustainable production and consumption. Circular economy is a concept that has entered into environmental policies and environmental policy studies as a new environmental policy approach after sustainable development, sustainable production and consumption and ecological modernization approaches. The circular economy which aims to reduce the use of resources through reuse, repair and recycling, aims to change the patterns of production and consumption and to achieve sustainable development. The European Union is also progressing towards the circular economy policy as a result of both economic reasons and the transformation of environmental policy. Circular economy approach is introduced into relevant sectoral policies, particularly waste policy, through legislation and action plans in the European Union.The aim of this study is to examine the EU circular economy policy making process in the context of multilevel governance approach.
Keywords: Atık Yönetimi; Avrupa Birliği; Circular Economy; Çevre Politikası; Döngüsel Ekonomi; Environment Policy; European Union; Kaynak Verimliliği European Union; Resource Efficiency; Sustainable Development; Sürdürülebilir Kalkınma; Waste Management