Miyofasial ağrı sendromunda lazer tedavisinin etkinliğinin araştırılması - Akgül, Ayşegül (My University, 2009)
Bu çalışmada miyofasial ağrı sendromunda lazer uygulamasının ağrı ve fonksiyonel durum üzerine olan etkileri araştırıldı. Çalışmaya boyun ve sırtta ağrı yakınması ile gelen ve MAS tanısı konan 60 hasta alındı. Hastalar rastgele 30’ar kişilik 2 gruba randomize edildi. Tüm gruplara yüzeyel ısı ajanı olan 20 dk süreli sıcak paket ve alçak frekanslı analjezik bir akım olan transkutanöz elektriksel sinir stimülasyonu (TENS) uygulandı. Çalışma grubuna, bu modalitelerle birlikte üst trapeze toplam 4 nokta üzerine dik açıyla, tam temas halinde 30 sn süre ile güç yoğunluğu 0,9 Joule/ cm² olan 830 nm boyunda sürekli ışın yayan Ga-Al-As Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation (Lazer) uygulandı. Kontrol grubuna ise plasebo lazer uygulandı. Her iki gruba da boyun izometrik kas kontraksiyonları ve eklem hareket açıklığını içeren egzersiz verildi. Tedavi haftada 5 seans olmak üzere 2 hafta uygulandı. Hastalar tedavi öncesi, tedavi sonrası ve tedaviden 1 ay sonra değerlendirildi. Değerlendirme parametreleri; visüel analog skala (VAS) ile ağrı değerlendirmesi, inklinometre ile eklem hareket açıklığı (EHA) ölçümü, algometre ile basınç ağrı eşiğinin saptanması, BECK depresyon skalası, boyun ağrı ve dizabilite skoru idi. Ayrıca tedavinin sonunda ve 1. ayında hasta ve fizyoterapist memnuniyeti de değerlendirildi. Çalışma sonunda VAS’da grup içi değerlendirmede ve gruplar arasında anlamlı derecede azalma saptandı. Benzer şekilde algometre ile basınç ağrı eşiği değerlendirilmesinde de çalışma grubunda kontrol grubuna göre anlamlı azalma bulundu. Diğer parametrelerde gruplar arasında farka rastlanmadı. Sonuç olarak bu çalışmada lazer uygulamasının MAS’da semptomlar üzerine olumlu etkileri olduğu gözlendi.

Effectiveness of the Laser Treatment on Myofascial Pain Sendrome In this study the effectiveness of the laser application on pain and functional state in myofascial pain syndrome was investigated. 60 patients with neck and back pain and who were diagnosed MAS were included to the study. Patients were randomized to 2 group of 30 members. Hot pack and TENS were applied to each group during 20 minutes. The Ga-Al-As laser, wich has 0,9 joule/ cm² power density and 830 nm length, was applied to study group on 4 point of trapez with vertical angle, full contact and during 30 seconds along with this modalites. Placebo laser was applied to control group. Exercise programmes which contain isometric muscle contractions and range of motion were given to each group. The therapy was applied 5 seance during 2 weeks. Patients were evaluate before, after and 1 mounth after therapy. VAS, ROM, Pain Disability Index, Beck Depression Inventory, Neck Pain and Disability Index were the parameters of evaluation. Patient and physical therapist pleasure were also evaluated at the end and first month after therapy. After study significant decrease was established inside group evaluations and between groups. Similarly, there was significant decrease in study group than control group with evaluation of Pain Disability Index. Differences in parameters were not found between groups. Positive effectiveness were indicated in the laser application in MAS.
Keywords: Fiziksel Tıp; Tedavi; Tıp