Enerji sektörünün Azerbaycan ekonomisi ve Türkiye ilişkilerindeki yeri (1991-2018) - Salimov, Nuraddin (My University, 2020)
ÖZETENERJİ SEKTÖRÜNÜN AZERBAYCAN EKONOMİSİ VE TÜRKİYE İLİŞKİLERİNDEKİ YERİ (1991-2018)SSCB'nin çöküşünden sonra, 1991 yılında bağımsızlık kazanan Azerbaycan`da uluslararası bir ekonomik ve politik istikrar faktörünün oluşumu ile birlikte, günümüze kadar serbest piyasa koşulları için ekonomik liberal bakış açısıyla bir ekonomik sistem kurulmaya başlandı. 1994 yılında “Yüzyıl Sözleşmesi”`nin imzalanması Azerbaycan ekonomisine, özellikle enerji sektörüne yapılan yabancı yatırımların sayını artırdı. 2003'ten bu yana, diğer sektörlerde yerel ve yabancı yatırımları teşvik etmek için geliştirme programları başlatılmıştır. Azerbaycan bağımsızlığını kazandıktan sonra siyasi, sosyal ve ekonomik büyüme, kalkınma ve bağımsızlık açısından olumlu adımlar attı. Azerbaycan'ın dış ekonomik ilişkiler oluşturmadaki potansiyel ortaklarından biri bu süreçte Türkiye olmuştur. Türkiye-Azerbaycan hem siyasi, hem ekonmik açıdan bir çok ortaklıklara imza atmışlardır. Özellikle enerji sektöründe yapılan sözleşmeler her iki devletin, özellikle genç bir devlet olan Azerbaycan`ın ekonomik kalkınmasında önemli bir yere sahiptir.

ABSTRACTThe Place of Energy Sector in Azerbaijan Economy and Turkey Relations (1991-2018)After the collapse of the USSR, the formation of an international economic and political stabilization factor in Azerbaijan, which gained independence in 1991, has begun to establish an economic system from an economic liberal point of view for free market conditions to the present day. The signing of the “Century Convention” in 1994 increased the number of foreign investments made in Azerbaijani economy, especially to the energy sector. Since 2003, development programs have been initiated to encourage local and foreign investments in other sectors. After Azerbaijan gained its independence, it took positive steps in terms of political, social and economic growth, development and independence. One of the potential partners in creating Azerbaijan's foreign economic relations was Turkey in this process. Turkey and Azerbaijan have signed many partnership agreements both in political and economic means. In particular, contracts in the energy sector have an important place in the economic development of both states, especially of Azerbaijan, which is a young state.
Keywords: “Century Contract”; “Yüzyıl Sözleşmesi” Azerbaijan Republic; Azerbaycan Cumhuriyeti; Enerji sektörü; Finance; Maliye; The Energy Sector; Turkey-Azerbaijan relations; Türkiye-Azerbaycan ilişkileri