Türk hazır giyim sanayinin örnek ürün bazında (denim pantolon) gelecekteki ihracat performansının incelenmesi - Özbek, Ahmet (My University, 2009)
TÜRK HAZIR GİYİM SANAYİNİN ÖRNEK ÜRÜN BAZINDA (DENİM PANTOLON) GELECEKTEKİ İHRACAT PERFORMANSININ İNCELENMESİ ABD’de altın arayıcılarının madenlerde giyebilecekleri dayanıklı bir giysi olarak ortaya çıkan denim pantolon, talep üzerine ABD’den sonra Avrupa’ya yayılmıştır. Dünya ekonomisindeki değişim, ilk olarak Avrupalı üreticilerini, ardından da Amerikan üreticilerini ülke dışında üretime zorlamıştır. Önemli bir pamuk üreticisi olması, sahip olduğu pamuklu dokuma endüstrisi ve Avrupa gibi önemli bir pazara yakınlığı nedeniyle Türkiye önemli bir denim pantolon üreticisi durumuna gelmiştir. Bu tez çalışmasında ihracatı etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla literatür taraması yapılmıştır. Denim pantolon ihracatını şu faktörlerin etkilediği sonucuna varılmıştır: denim pantolonun maliyeti, ihracatçı ülkelerdeki ihracat teşvikleri, ihracatçı ülkelerin sahip olduğu markalar, ihracatçı ülkelerin Pazara Yakınlığı, İhracatçı Ülkelerin Döviz Kurları, İhracatçı Ülkelerin Sektörel Uzmanlaşma Durumu, İthalatçı Ülkeler ve İthalat Payları, İthalat Yapan Ülkelerin Uygulamakta Oldukları Ticaret Sınırlamaları, İthalatçı Ülkelerde Kişi başına Düşen Gelir, İthalatçı Ülkelerdeki Nüfus ve İthalatçı Ülkelerin Yapmış Oldukları Ticari Anlaşmalar. Bu faktörlere ait 1995–2008 yılları arası aylık istatistikler veri olarak kullanılmıştır. Yapay sinir ağları ve ARIMA yöntemleri kullanılarak Türkiye’nin denim pantolon ihracat öngörüleri çıkarılmıştır ve öngörü sonuçları birbirleriyle karşılaştırılmıştır.

REVIEW OF FUTURE EXPORT PERFORMANCE BASED ON SAMPLE PRODUCT (DENIM PANTS) IN THE TURKISH CLOTHING INDUSTRY Denim pants, which are produced as an endurance working clothes for Gold diggers in the United States, are spread out on demand to Europe after the U.S. Changes in the world economy, firstly European manufacturers and then U.S. manufacturers are forced to produce their products in the abroad. Turkey has become an important denim manufacturer owing to the existing an important cotton producer, its own weaving cotton industry and its proximity to European market. In this work a literature report is extracted to determine the factors affecting the denim pants export. It is concluded that those factors which affect the denim pants export: denim pants cost, export promotions in exporter countries, the brands having exporters countries, the proximity to the market of exporters countries, foreign exchange rates of exporters countries, sector specialist status of exporters countries, the importing countries and their import shares, the trade restrictions of importing countries, the per capita income in importing countries, the population in the importing countries and the commercial agreements made by importing countries. The monthly statistics belonging to these factors are used as a data in the years between 1995 and 2008. The denim pants export predictions of Turkey are extracted using artificial neural network method and ARIMA method and the predictions results are compared to each other.
Keywords: Hazır Giyim; İhracat_Tekstil; Tekstil Eğitimi