The impact of foreign direct investment on firm financial performance, evidence from an emerging market: Turkey - Aybars, Aslı (My University, 2009)
rudan Yabancı Yatırımlar, Yabancı Payı, Şirket Performansı, Gelişmekte Olan Piyasalar, Panel Veri Analizi ÖZET Doğrudan yabancı sermaye yatırımları gelişmekte olan ülkeler için önemli finansman kaynaklarıdır. Son otuz yılda uluslararası sermaye hareketlerindeki artış nedeniyle, doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının şirketlerin finansal performansı ve dolayısıyla ekonomi üzerindeki etkileri daha da önemli hale gelmiştir. Bu tezin amacı İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB) işlem gören firmaların finansal performanslarının yabancı payından ne şekilde etkilendiğini ortaya koymaktır. Ampirik analiz bölümünde, 2005-2007 yılları arasında İMKB’de işlem gören ve reel sektörde yer alan 205 şirket üzerinde panel veri analizi uygulanmıştır. Bu tezin diğer çalışmalardan farkı, yabancı payının şirketlerin finansal performansı üzerine etkisini 4 ayrı model seti ile incelemesidir. Ayrıca, geniş bir kontrol değişken grubu içermesi ve nedensellik konusuna da değinmesi bu tezin diğer çalışmalardan farkını göstermektedir. Yapılan analizler yabancı payının şirketlerin finansal performansını belli bir noktaya kadar artırdığını fakat bu noktadan sonra yabancı payının artmasının şirketlerin finansal performansını olumlu yönde etkilemediğini ortaya koymuştur. Başka bir deyişle, sahiplik yapısındaki dominant faktör yerli yatırımcı iken, yabancılar tarafından yapılan ilave yatırımların şirketlerin finansal performansı üzerinde anlamlı ve pozitif bir etkisinin olmamasıdır. Yaşanan son finansal krizin uluslararası sermaye hareketlerini azaltacağı açıkça ortada olduğundan, bu konuyu kriz öncesi dönemde incelemek, bu akışların olası eksikliğinin 2009 ve ilerleyen yıllarda şirketlerin finansal performansını ne yönde etkileyeceğini görebilmek adına önemlidir. Foreign Direct Investment, Foreign Ownership, Firm Performance, Emerging Markets, Panel Data Analysis

The inflows of foreign direct investment are important sources of finance for developing countries. Due to the increase in international flows of capital over the last three decades, the possible impact of foreign direct investment on the performance of corporations and thus the economy has gained increased attention. The purpose of this thesis is to explore how the financial performance of the companies listed on the Istanbul Stock Exchange (ISE) is affected by foreign ownership. In the empirical analysis section, panel data analysis is conducted on a sample of 205 non-financial listed companies covering the time span of 3 years over the 2005-2007 period. This thesis is unique because it runs four sets of models, each employing a different dependent variable, to capture whether the existence of shares that are held by foreigners affects the performance of the firms. Inclusion of a large set of control variables and taking the issue of causality into account also adds to the uniqueness of the study. The overall results of the analyses indicate that foreign ownership improves firm performance up to a certain level, beyond which additional ownership of shares by foreigners does not add to firm profitability. In other words, when the dominant factor in the ownership structure of the firm is the domestic investor, additional investments by foreigners do not have a positive and significant impact on firm performance. As it is obvious that the recent financial crisis will reduce the amount of international movement of capital, it is important to analyze the case prior to the crisis to be better able to gauge the possible impact of the lack of these inflows on companies in 2009 and onwards.
Keywords: Şirket Performansı; Veri Analizi; Yabancı Yatırımlar