Kilo sorunu yaşayan bireylerde motivasyonel görüşmenin beden algısı ve baş etme stratejileri üzerine etkisinin incelenmesi - Ardıç, Elif (My University, 2021)
Amaç : Bu araştırma hafif kilolu/ obez bireylerde Motivasyonel Görüşme (MG)'nin beden algısı ve beden imajı baş etme stratejileri üzerine etkisini belirlemek amacı ile yapılmıştır. Gereç ve yöntem : Araştırma, deneysel randomize kontrollü olarak 1 Ocak -1 Eylül 2019 tarihleri arasında, İstanbul İli Anadolu yakasında yer alan bir devlet üniversitesinin Hemşirelik Bölümü’nde yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini Deney (n=30) ve Kontrol (n=30) olmak üzere 60 öğrenci oluşturmuştur. Beden Kitle İndeksi (BKİ) > 25 ve Beden Algısı Ölçek (BAÖ) puanı < 135 kriterini sağlayan öğrenciler çalışmaya alınmıştır. Veri toplama aracı olarak kişisel bilgi formu, beden algısı (BA) ölçeği ve beden imajı baş etme stratejileri ölçeği (BİBSÖ) ve yarı yapılandıırlmış motivasyonel görüşme (MG) formları kullanılmıştır. Bulgular : Deney ve kontrol grubundaki öğrencilerin beden algısı ölçeği (BAÖ)’den aldıkları puan ortalaması karşılaştırıldığında ; son test (x2=12.10, p=0.001) ve kontrol testi (x2=15.09, p=0.000) karşılaştırmasında istatistiksel olarak ileri derecede anlamlı fark bulunmuştur. Deney ve Kontrol grubundaki öğrencilerin beden imajı baş etme stratejilerinde (BİBSÖ) görünüşü düzeltme alt boyutu puan ortalamalarının gruplar arası karşılaştırılmasına baktığımızda, deney ve kontrol grubu arasında arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır. Sonuç: Motivasyonel Görüşme beden algısı puan ortalaması düşük olan öğrencilerde olumlu beden algısı yaratmada etkili bir yöntemdir. Motivasyonel görüşme deney grubu lehine sonuç vermiştir.

Objective : This study was conducted to determine the effect of MG on body image and body image coping strategies in slightly overweight / obese individuals. Material and methods : The research was conducted as an experimental randomized controlled study in the Department of Nursing of a state university located on the Anatolian side of Istanbul between January 1st and September 1st, 2019. The sample of the study consisted of 60 students, namely Experiment (n=30) and Control (n=30). Students who met the criteria of Body Mass Index (BMI) > 25 and Body Perception Scale (BAI) score < 135 were included in the study. As a data collection tool, personal information form, body image (BPS) and body image (BICSI) and semi-structured motivational interview forms are used. Results : When the average score of the students in the experimental and control groups from the body image scale (BAI) is compared; A statistically significant difference was found in the comparison of the post-test (x2=12.10, p=0.001) and control test (x2=15.09, p=0.000). When we look at the comparison of the scores of the students in the Experimental and the Control groups in the Sub-dimension of Correcting Appearance between the groups, there was no statistically significant difference between the two groups. Conclusion: Motivational Interviewing is an effective method in creating positive body image in students with low body image average scores. Motivational interviewing gave results in favor of the experimental group.
Keywords: Beden Algısı; Beden imgesi; Body image; Kilolu kişiler; Motivasyonel Görüşme; motivational interview; obesity; Obezite Body Image; Overweight persons; Psikiyatri hemşireliği; Psychiatric nursing