Web 2.0 araçlarıyla desteklenmiş argümantasyon tabanlı öğretimin 8. sınıf öğrencilerinin asit baz konusundaki başarılarına, argümantasyon becerilerine ve dijital teknolojiye yönelik tutumlarına etkisi - Kurt, İlknur (My University, 2022)
21. yüzyıl becerilerinin içerisinde yer alan MEB tarafından fen bilimleri dersi ile öğrencilerin kanıta dayalı sonuçlar üretebilme ve dijital yetkinlik becerilerinin kazandırılabilmesi için teknoloji destekli eğitimlerin faydalı olacağı düşünülmektedir. Hedeflenen becerilerin öğrencilere kazandırılması amacıyla bu çalışmada deney grubuna Web 2.0 araçlarıyla desteklenmiş argümantasyon tabanlı ve kontrol grubuna argümantasyon tabanlı öğrenme ortamı oluşturularak 8. sınıf öğrencilerinin asit-baz konusundaki akademik başarıları, dijital teknolojiye yönelik tutumları, argümantasyon düzeyleri araştırılmıştır. Çalışmada ön test ve son test kontrol gruplu yarı deneysel model kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu İstanbul’un Arnavutköy ilçesinde devlete bağlı bir imam hatip ortaokulunda öğrenim gören, 8. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Çalışma grupları, kontrol grubu 27 ve deney grubu 26 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmada nicel veriler, kavram yanılgıları ve argümantasyon becerileri analiz edilmiştir. Asitler–Bazlar Akademik Başarı Testi, Asit-Baz Kavram Testi ve Dijital Teknolojiye Yönelik Tutum ölçeği ve Argümantasyon etkinliği ön test ve son test olarak uygulanmıştır. Çalışma araştırmacı tarafından yürütülmüştür. Veri toplama araçlarından elde edilen verilerin istatistiksel olarak analiz edilmesi sonucunda, uygulanan Web 2.0 araçlarıyla desteklenmiş argümantasyon etkinliklerinin öğrencilerin akademik başarısına, kavramsal anlamasına, argümantasyon becerilerine ve dijitale yönelik tutum ölçeğine etkisi incelenmiştir. Her iki grubun akademik başarı, kavramsal anlama düzeylerinde ön test ve son test puanları arasında artış olmuş ve anlamlı farklılık bulunmuştur. Kontrol grubu ve deney grubu son testleri karşılaştırıldığında ise akademik başarı, kavramsal anlama düzeyleri arasında deney grubu lehine anlamlı bir farklılık oluşmamıştır. Deney grubunda son ve ön test puanları arasında %19,8 kadar bir artış, kontrol grubunda son ve ön test puanları arasında %17,8 kadar bir artış oluşmuştur. Tam anlamalarındaki %2 kadarlık artışla deney grubu kavramsal anlamada daha başarılı olmuştur. Deney grubu öğrencilerinin dijital teknolojiye yönelik ön test ve son test puanlarına bakıldığında “derste teknoloji kullanımı” alt boyutunda anlamlı farklılık oluşmuştur. Dijital teknolojiye yönelik tutum ölçeğinde deney ve kontrol grubu son test puanları arasında “bilinçli kullanım” alt boyutunda anlamlı farklılık oluşmuştur. Kontrol grubunun tutum ölçeğinde ön test- son test karşılaştırılmasında anlamlı farklılık oluşmamıştır. Argümantasyon düzeyleri incelendiğinde deney grubundaki öğrencilerin kontrol grubu öğrencilerine göre daha iyi düzeyde olduğu belirlenmiştir.

It is thought that technology-supported education will be beneficial in order to produce evidence-based results and gain digital competence, which Included in 21st century skills, by the Ministry of National Education. In this study, an argumentation-based learning environment was created for the control group and an argumentation-based learning environment supported by Web 2.0 tools was created for the experimental group and the academic achievements of 8th grade students on acid-base, their attitudes towards digital technology, and their argumentation levels were investigated in order to provide students with the targeted skills. In the study, a quasi-experimental model with pretest and posttest control group was used. The study group of the research consists of 8th grade students studying in a state-affiliated imam hatip secondary school in Arnavutköy district of Istanbul. The study groups consisted of 27 students in the control group and 26 students in the experimental group. Quantitative data, misconceptions and argumentation skills were analyzed in the research. Acids-Bases Academic Achievement Test, Acid-Base Concept Test, Attitude Towards Digital Technology Scale and Argumentation Activity were applied as pre-test and post-test. The study was conducted by the researcher. As a result of the statistical analysis of the data obtained from the data collection tools, the effects of the argumentation activities supported by the applied Web 2.0 tools on the students' academic success, conceptual understanding, argumentation skills and the attitude scale towards digital were examined. There was an increase in the academic achievement and conceptual understanding levels of both groups between the pre-test and post-test scores, and a significant difference was found. When the control group and experimental group post-tests were compared, there was no significant difference in favor of the experimental group between academic achievement and conceptual understanding levels. There has been an increase of 19.8% between the post-test and pre-test scores in the experimental group, and an increase of 17.8% between the post- and pre-test scores in the control group. With a 2% increase in their full understanding, the experimental group was more successful in conceptual understanding. Considering the pre-test and post-test scores of the experimental group students for digital technology, there was a significant difference in the technology use in the lesson sub-dimension. In the attitude scale towards digital technology, there was a significant difference between the experimental and control group post-test scores in the conscious use sub-dimension. There was no significant difference in the comparison of the pretest-posttest in the attitude scale of the control group. When the argumentation levels were examined, it was determined that the students in the experimental group were at a better level than the students in the control group.
The effect of argumentation-based teaching supported by web 2.0 tools on 8th grade students' acid-base achievements, argumentation skills and attitudes to digital technology
Keywords: Argumentation; Argümantasyon; Blended Learning; Digital Technology; Dijital Teknoloji; Fen; Fen Eğitimi; Harmanlanmış Öğrenme; Öğrenim ve öğretim; Science; Science Education; Study and teaching; Web 2.0 Applications; Web 2.0 Uygulamaları