Tüketici hukukunda bağlı kredi sözleşmesi ve kredi verenin sorumluluğu - Kılınç, Hüseyin (My University, 2018)
Tez çalışmamızın konusunu, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un “Tüketici Kredileri” başlıklı ikinci bölümünün “Bağlı Krediler” başlıklı 30. maddesinde kapsamlı bir şekilde düzenlenen bağlı tüketici kredi sözleşmeleri oluşturmaktadır. Kanun koyucu ilgili maddede bağlı kredi sözleşmesinin tanımına, ekonomik birliğin varlığının kabul edildiği durumlara, tüketicinin bağlı tüketici kredi sözleşmesindeki cayma hakkına, kredi verenin satıcı veya sağlayıcı ile birlikte müteselsil sorumluluğuna, kredinin hangi durumlarda bağlı kredi sayılmadığına ilişkin düzenlemelere yer vermiştir. Çalışmamızda bağlı tüketici kredi sözleşmeleri incelenmiş olup, bağlı konut finansmanı sözleşmeleri inceleme dışı bırakılmıştır. Bu kapsamda çalışmamızın birinci bölümünde kredi kavramı ve türleri ile kredi kuruluşu olarak banka ve finansman şirketlerine yer verilmiş; ikinci bölümünde, tüketici kredi sözleşmesi ile bağlı tüketici kredi sözleşmesinin tanımı, unsurları, hukuki niteliği, sözleşmelerin kurulması ve benzer sözleşmelerle karşılaştırılması incelenmiş; üçüncü bölümünde ise, bağlı tüketici kredi sözleşmesinin hükümleri, kredi verenin hukuki sorumluluğu ve sözleşmenin sona ermesi hükümleri ele alınarak çalışmamız tamamlanmıştır.

‘Tied Consumer Credit Contracts’; which is extensively regulated in the second part of the Law On Consumer Protection numbered 6502, titled as ‘Consumer Credits’ and under Article 30, with the title ‘Tied Credits’ , constitutes the subject of our thesis. The legislator, in the relevant article, regulated the definition of the tied credit contract, the conditions in which the existence of the economic unity is granted, the consumer's right to withdraw in the tied consumer credit contracts, the creditor’s joint liability with the seller or the supplier, and the conditions in which the credit shall not be deemed as tied credit. In our study, tied consumer credit contracts are examined whereas tied housing finance contracts are left out of scope. In this context; in the first part of our study, credit concept and types and banks and financing companies as the credit institutions are examined. In the second part; regarding consumer credit contract and tied customer credit contract, their definitions, elements, legal natures, establishment of these contacts and their comparison with similar contracts are examined. Our study has been completed with the third part, in which the provisions of the tied consumer credit contract, the legal liability of the creditor and the termination of the contract are examined.
Keywords: Bağlı Kredi; Bağlı Tüketici Kredi Sözleşmesi; Bank; Bank loans; Banka; Banka kredileri; Consumer credit; Consumer protection; Credit; Customer; Customer Credit; Kredi; Law and legislation; Management; Marketing; Pazarlama; Tied Credit; Tied Customer Credit Contract; Turkey; Tüketici; Tüketici kredisi; Tüketicinin korunması; Türkiye; Yasa ve yasama; Yönetim