Bursa çevresi gelin giysileri - İlsan, Derya (My University, 2010)
ZET……………………………………………………………………………...V SUMMARY……………………………………………………………………….VI GİRİŞ……………………………………………………………………………...1 BÖLÜM 1.BURSA ÇEVRESİNE GENEL BİR BAKIŞ……………………3 1.1. BURSA’NIN TARİHİ………………………………………..3 1.2. BURSA’NIN COĞRAFİ KONUMU………………………..4 BÖLÜM 2. EVLENME……………………………………………………...5 2.1.DİNİ NİKÂH………………………………………………….6 2.2.RESMİ NİKÂH……………………………………………….7 BÖLÜM 3. BURSA ÇEVRESİNDE EVLENME TÖRENLERİ VE AŞAMALARI………………………………………………………………..9 3.1. GÖRÜCÜ ……………………………………………………9 3.2. KIZ İSTEME-SÖZ KESİMİ………………………………....11 3.3. NİŞAN TÖRENİ……………………………………………..12 3.4. ÇEYİZ………………………………………………………..17 3.4.1. Çeyiz Eşyaları……………………………………………...20 3.4.2. Çeyiz Serme………………………………………………..29 3.5. GELİN HAMAMI…………………………………………....31 3.6.KINA GECESİ………………………………………………..34 3.6.1.Tavuk Alma…………………………………………………38 3.7. DÜĞÜN………………………………………………………39 3.7.1. Zifaf Gecesi(Gerdek)……………………………………….45 3.7.2. Paça Günü…………………………………………………..47 BÖLÜM 4.GELİNLİK……………………………………………………….48 4.1. BURSA GELİNLİKLERİ…………………………………….51 4.2.GELİNLİK İNCELEMESİ…………………………………....52 BÖLÜM 5.RÖPORTAJLAR………………………………………………...54 5.1. CUMALIKIZIK KÖYÜ……………………………………...54 5.2. MÜRSELLER KÖYÜ………………………………………..57 5.3. KİRAZLI KÖYÜ–1…………………………………………..61 5.4. KİAZLI KÖYÜ–2………………………………………….....64 SONUÇ………………………………………………………………………71 KAYNAKÇA………………………………………………………………...75 RESİM LİSTESİ……………………………………………………………..78

Tez konusu; Bursa Çevresi Gelin Giysileridir. Araştırma: Bursa bölgesindeki evlenme törenlerinde yapılan adetleri, gelenekleri ve Bursa Bölgesine ait geleneksel gelinlik incelemesini kapsamaktadır. Bursa bölgesine genel bir bakış altında; Bursa’nın tarihi ve coğrafi konumu ile ilgili bilgiler haritaları ile birlikte verilmiştir. İkinci bölüm: Evlenme ile ilgili olarak, evlenmenin İslamiyet’te ki yeri ve önemine dinin nikah başlığı altında incelenmiş olup aynı zamanda resmi nikah başlığı altın dada Türk toplumunun anayasal olarak evlenmeye verdiği önem incelenmiştir. Üçüncü bölüm: Bursa bölgesinde evlenme törenleri; görücü, kız isteme, söz kesimi, nişan töreni, çeyiz, gelin hamamı, kına gecesi düğün başlıkları altında sırasıyla detaylı olarak ele alınmıştır. Dördüncü bölüm: Bursa bölgesinin gelinlikleri ve geleneksel gelinliği olan Bindallı, kumaş ve biçim özellikleriyle incelenmiştir. Beşinci bölüm: Bursa bölgesindeki beş köye gidilmiş köyler hakkında kısa bir bilgi verdikten sonra köyde görüşülen kaynak kişilerin kendi düğünleri evlendikleri zamanlardaki yapılan adetler ve giydikleri giysiler ile ilgili anlattıkları yazılmıştır. SUMMARY Thesis Subject: Wedding dresses in the district of Bursa. Researching: It comprises the customs in wedding ceremonies, traditions and traditional wedding dresses concerning with Bursa’s region. First Section: Under the general view of Bursa’s region, the knowledge’s have been given with the maps about historical and geographical locations of Bursa. Second Section: About getting married; the place and importance of marriage in the Moslem world, under the title of religional wedding and at the same time the importance which Turkish society gives constitutional has been examined. Third Section: Wedding ceremonies in Bursa, match-maker, demanding virgin, engagement ceremony, bride’s bath and trousseau, henna night and wedding ceremony were taken charge of ordering in details. Fourth Section: The wedding dresses in Bursa have been examined with traditional wedding dress names purple velvet embroidered with silver thread, fabric and shape peculiarities. Fifth Section: Five villages were gone in Bursa and after giving a short knowledge about the villages, it was written that fountains narrated about what they worn the clothes in the wedding ceremonies, which traditions were done when they got married.
Keywords: Tekstil