Tampon baskı sisteminde kaliteye etki eden parametrelerin belirlenmesi - Birol, Emel (My University, 2015)
TAMPON BASKI SİSTEMİNDE KALİTEYE ETKİ EDEN PARAMETRELERİN BELİRLENMESİ Ülkemizde yüzlerce işletmede kullanılan ve basım sektörüne çok hızlı bir giriş yapan tampon baskı sistemine ait yeterli teknik araştırma yapılmamıştır. Bu nedenle süreç içerisinde birçok işletme maddi ve manevi kayıplar yaşamaktadır. Bunun için tampon baskı sisteminde kaliteli baskı için optimum çalışma parametrelerinin tespit edilmesi gerekmektedir. Matbaacılık açısından tampon baskı sisteminde uygulamada çıkan sorunları ampirik yollarla çözerek kayıplar yaşamamak için, uygun silikon tampon, baskı kalıbı, mürekkep ve basılacak malzemenin teknik özelliklerinin bilinerek basılabilirlik açısından incelenmesi ve değerlendirilmesi gerekmektedir. Çünkü matbaacılık alanında kullanılan birçok baskı sisteminin, baskı sonucunu oluşturan parametrelerin öngörülen normlara ayarlanması için baskı standardizasyonları oluşturulmuştur. Fakat tampon baskı sisteminde karakteristik bir baskı eğrisinin oluşturulması için, kaliteyi etkileyen tüm parametreleri baskı makinesinde uyumlu hale getirecek belli bir standardizasyon oluşturulmamıştır. Bu nedenle baskıaltı malzemesi üzerine yapılan baskılardaki zemin ton yoğunluğu, nokta kazancı, kullanılan mürekkebin viskozitesi, silikon tamponun sertlik derecesi, baskı kalıbı üzerindeki mikro çukurcukların derinliği gibi değişkenlerde nasıl bir yöntem uygulanacağının bilinmesi gerekmektedir. Ayrıca baskı makinesinin baskı öncesinde ve baskı anındaki ayarları da baskı kalitesine etki eden ikincil öncelikteki unsurdur. Bu tezde sayılan tüm parametreler kalibrasyonlu ölçüm cihazları ile ölçülüp kalite bir baskı için optimum ölçüm verileri ortaya çıkartılmıştır. Farklı tram sıklıklarında test skalaları hazırlanarak açık hazne tampon baskı makinesinde baskı şartları kontrol altına alınarak, farklı sertlikteki silikon tamponlarla farklı baskıaltı malzemeleri üzerine test baskıları yapılmıştır. Baskılar görsel ve densitometrik ölçümler bakımından karşılaştırılmıştır. Üzerine test baskıları yapılan baskıaltı malzemelerinin yüzey yapılarına uygun olan tram sıklığı aralığı belirlenmiştir. Tram ton değerleri ve baskıaltı malzeme ilişkisinin baskı üzerine etkisi tespit edilmiştir. Tram nokta kazancının düşük, orta ve yüksek tram ton değerlerindeki oranları tespit edilmiştir. En uygun tram sıklığı ile yüzeyi kaplanmamış ve yüzeyi kaplanmış kağıt üzerine siyah-beyaz ve trigromi baskı yapılarak çeşitli puntolardaki pozitif-negatif yazı karakterlerinin ve çizgilerinin basılabilirlik açısından optimum parametreleri tespit edilmiştir.

DETERMINATION OF PARAMETERS AFFECTING THE QUALITY IN THE PAD PRINTING SYSTEM No sufficient technical research pertaining to the pad printing system that is used in hundreds of enterprises in our country and made a very rapid entry in the printing sector. Therefore, various numbers of enterprises experience tangible and intangible losses within this process. As a consequence, it is considerably important to determine the optimum working parameters for a quality printing at the pad printing system. In order to solve the problems occurring in the application at the pad printing system by empirical ways and not to experience any losses from the point of view of the printing sector, it is necessary to know the technical specifications of materials to be printed, suitable pad, printing plate and ink, and examine and evaluate the same from the printability point of view. This is because the printing standardizations have been created in order to adopt various printing systems, used in the field of printing and parameters constituting the result of the printing, to the envisaged norms. However, no specific standardization that will bring all parameters affecting the quality into a conforming state at the printing machine in order to create a characteristic printing curve at the pad printing system has not been created. Therefore, it is necessary to know what kind of a method will be applied in variables such as the depths of micro varioles on the printing plate, temper of silicon pad, viscosity of the ink used, dot gain, ground shade density on printings, made over the under-printing materials and so on. Additionally, the adjustments of the printing machine in advance of and during the printing process are the other elements at secondary degree affecting the printing quality. All parameters, listed at this thesis, have been measured by calibrated measuring devices and optimum measurement data for a quality printing been brought to light. Some test printings have been made on different substrates in silicon pads bearing different hardness by preparing various test scales in different screening frequencies and taking printing conditions under control at the open reservoir pad printing machine. The printings have been compared in respect of visual and densitometric measurements. The interval of screening frequency appropriate to the surface structures of substrate that related test printings are made on has been determined. The tone values and effect of the substrate material relationship on the printing has also been determined as well. The ratios of the screening dot gain in lower, medium and higher screening shade values have been established. Optimum parameters of any positive-negative typefaces and writing lines in different sizes and tickness in respect of printing have been determined by making black-white and process colors printing over rough and smooth paper with the most appropriate screening frequencies.
Keywords: Eğitim ve Öğretim; Matbaacılık; Tampon Baskı Sistemi; Türkiye