Bilgisayar ağlarında yönlendirici algoritmaları için simülatör - Bozkurt, Buket (My University, 2001)
Yönlendirici algoritmalarının çalışmalarını açıklayan, yazılı kaynaklar fazla olmasına rağmen, gerçekte yönlendirici algoritmalarının nasıl çalıştıklarını sadece bu kaynaklar aracılığıyla anlayabilmek öğrenici açısından güçlük yaratmaktadır. Böyle bir güçlüğü yenmek için, eğitim çalışmalarında sıkça başvurulan ve daha etkili bir öğretim ortamı yaratan simülatörlerden yararlanılması uygun olacaktır. Bu amaçla yapılan çalışmada, bilgisayar ağlarında kullanılan yönlendirici algoritmalarından en kısa yol, uzaklık vektörü ve bağlantı durum yönlendirici algoritmalarının sanal ortamda nasıl çalıştığını gösteren bir araç oluşturulmuştur. Çalışmada, bilgisayar ağlarında kullanılan yönlendirici algoritmalarının genel yapıları ve çalışma ilkeleri incelenerek, en kısa yol, uzaklık vektörü ve bağlantı durum algoritmaları ayrıntılı olarak açıklamıştır. Ayrıca, bu konuda yapılmış olan çalışmalar değerlendirilmiştir. Tasarlanan simülatörlerde, altı adet yönlendiriciden oluşan sabit ağ modeli kullanılmıştır. Ağ modelinde, algoritmanın çalışması sırasında metrik olarak kullanılan, yönlendiriciler arasındaki uzaklık değerleri rasgele olarak değiştirilmektedir. Simülatörün çalışması adım adım izlenebilmektedir. Bu çalışmada geliştirilen simülatörlerin, Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Elektronik-Bilgisayar Eğitimi bölümünde verilmekte olan Bilgisayar Ağları dersinde etkin bir öğretim aracı olarak kullanılması mümkündür.

Documents about how routing algorithms work can be found easily. However, for students to understand the principles of routing algorithms with only these documents is hard. To eliminate the hardness of understanding about this subject and to create efficient teaching environment, it is useful to benefit from simulations. In this study, the simulation of shortest path, distance vector and link state routing algorithms for computer networks are designed. Simulations demonstrate the principle of algorithms in virtual environment. In this study, general structure of routing algorithms which are used in computer networks are investigated and shortest path, distance vector and link state algorithms are explained. In addition, studies in this area are evaluated. Six router and fixed network models are used in the simulator. Distance metric values between routers are changed randomly and simulation can be observed step by step. Simulations in this study can be used as an education material in Computer Networks lessons at Marmara University, Technical Education Faculty, Electronics -Computer Education Department.
Keywords: Arabirim donanımı ve iletişim; Bilgisayar Ağları; bilgisayar bilimi; Genel Konular; Veri işleme