El-hidâye dergisinin Arap dili ve edebiyatı açısından değerlendirilmesi - Kahrimanoğlu, Tuğba (My University, 2019)
Bu çalışmada dinî, ilmî, edebî ve içtimaî bir dergi olan el-Hidâye dergisi Arap Dilive Edebiyatı açısından değerlendirilmiştir. Bu dergi kurucusu olan Abdülazîz Çâvîştarafından H. 1328-1331/ M. 1910-1913 yılları arasında Arapça olarak yayımlanmıştır. el-Hidâye dergisi H. 1328-1330/ M. 1910-1912 yıllarında Mısır Hidivliği/ Kahire ve sonsenesi olan H. 1331/ M. 1913 yılında Osmanlı Devleti/ İstanbul’da basılmıştır.Beş ana bölümden oluşan bu çalışmada sosyal, siyasal ve kültürel ortam hakkındaverilen ön bilginin ardından dergide yer alan dil ve edebiyat yazılarının tasnifi yapılmıştır.Sonrasında bu yazılar yapı ve muhteva açısından değerlendirilmiştir. Çalışmamızın sonbölümünde ise derginin önemi ve edebî boyutu ele alınmıştır.el-Hidâye dergisinin çıkarıldığı zaman dilimi Osmanlı ve Mısır açısındançalkantılı bir dönemdir. Dergi bu dönemde her iki toplumun yaşadıklarını aktarmasıaçısından önemlidir. Bu çalışmayla el-Hidâye dergisinin zengin içeriğini ve yazarkadrosunda yer alan önemli kişileri ortaya çıkarılması amaçlanmıştır.

In this study, al-Hidayah magazine, a religious, scholarly, literary andinternational Journal, was evaluated in terms of Arabic Language and Literature. Thismagazine was published in Arabic between Hijri Calendar (H) years of 1328-1331 / 1910-1913 by its founder 'Abd al-'Aziz Jawish. Al-Hidayah magazine was published in theKhedivate of Egypt/ Cairo between I.C. 1328-1331 / 1910-1912 and its last year in H.1331 / 1913 in the Ottoman Empire/ Istanbul.In this study consisting of five main sections, the classification of language andliterary writings in the journal was carried out, following the preliminary informationabout the social, political and cultural environment. Afterwards, these writings wereevaluated in terms of structure and content. In the last part of the study, the importanceof the magazine and its literary dimension were discussed.When Al-Hidayah magazine was published, it was a turbulent period for both theOttoman Empire and Egypt. The journal is important for explaining the experiences ofboth communities during this period. This study aims to reveal the rich content of al-Hidayah magazine and the important people in the author staff.
Keywords: 'Abd al-'Aziz Jawish; Abdülazîz Çâvîş; Dergi; Dil ve Edebiyat al-Hidayah; el-Hidâye; Language and Rhetoric; Magazines