Uluslararası finansta hisse senedi risk primi: uluslararası ekonomi politik bir inceleme - Demir, Yusuf (My University, 2019)
Uluslararası ekonomi politik, iktidar arayışı ile zenginlik birikiminin karşılıklı etkileşimini inceler. Kaynak ihtiyacı için farklı ekonomik yapılarda oluşan tasarruflara ihtiyaç duyulur. Uluslararası finansın temel işlevi de birikmiş sermayeyi getirisinin en yüksek ve etkin biçimde kullanılabileceği yere aktarmaktır. Sermayenin ülkeler arası hareketinde çok önemli bir yer tutan hisse senedi yatırımlarında, ülkeler arasında yapılacak tercih, o ülkelerin riskini de beraberinde getirir. Ülke riski ise ekonomik, finansal ve politik risk kavramlarına ait değişkenler dikkate alınarak belirlenir. Yatırımcının tahvil ve hazine bonosu getirilerine göre daha değişken olan hisse senetlerine yatırım yaparak üstlendiği varsayılan bu risklerin karşılanması için gerekli olan ek getiri ve/ veya riskin ödüllendirilmesi hisse senedi risk primini olarak tanımlanır. Hisse senedi risk priminin hem ülkedeki toplam riski göstermesi, hem de yatırım kararlarındaki öneminden hareketle yapılan bu çalışmada, bir ülkenin hisse senedi risk primine etki eden faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu sebeple, G7 ve BRICS-T ülkeleri için ekonometrik bir uygulama yapılarak ülkelerin hisse senedi risk primlerini üzerinde ekonomik, finansal ve politik risk unsurlarının etkisi araştırılmıştır. Sonuç olarak, G7’de, hisse senedi risk primi üzerinde, Panel FMOLS test sonuçlarına göre, politik riskin ve Panel DOLS test sonuçlarına göre bütünleşik riskin daha etkili olduğu görülmüştür. BRICS-T de ise hem Panel FMOLS test sonuçlarına göre hem de Panel DOLS test sonuçlarına göre finansal riskin daha etkili olduğu görülmüştür. International political economy investigates the mutual interaction between seeking power and the accumulation of wealth. Savings which are occur in different economic structures are needed for the resource needs. The main function of international finance is to transfer the accumulated capital to it can be used in the highest and most effective way. In stock investments which have a very important place in the inter-country movement of capital, the choice between countries brings along the risk of those countries. The country risk is determined by taking into account the variables of economic, financial and political risk. Equity risk premium is defined as additional return in order to absorption of risk due to investing in more variable stocks than bonds and treasury bills. The aim of this study which is based on the importance of equity risk premium both in the country risk and in the investment decisions is to determine the factors which affect the equity risk premium of a country. For this reason, the effect of political, economic and financial risk factors on the equity risk premium of countries was investigated by applying econometric analysis on G7 and BRICS-T countries. As a result, it is seen that for the equity risk premium, according to results of Panel FMOLS the political risk and according to results of Panel DOLS, the composite risk in G7 countries are more effective. Both according to results of Panel FMOLS and according to results of Panel DOLS the financial risk in BRICS-T countries is more effective.
Keywords: Capital market; Counrty Risk; Equity Risk Premium; Hisse Senedi Risk Primi; Hisse senetleri; International economic relations; International Political Economy; InternationalFinance; Menkul değerler borsası; Sermaye piyasası; Stock certificates; Stock exchanges; Uluslararası Ekonomi Politik; Uluslararası ekonomik ilişkiler; Uluslararası Finans; Ülke Riski