Birgivi Vasiyetnamesi’nin din eğitimi açısından değerlendirilmesi - Arıdaş, Şeyma (My University, 2019)
BİRGİVİ VASİYETNAMESİ’ NİN DİN EĞİTİMİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ16. Yüzyılın tanınmış simalarından, asıl ismi Takiyûddin Mehmed olan Birgivi, 1523 yılında Balıkesir’de dünyaya gelmiştir. İlk eğitimini babası Müderris Pir Ali’den almış olan Birgivi, yüksek tahsilini İstanbul’da Semaniye Medresesinde tamamlamıştır. Eğitim hayatı boyunca birçok müderristen ders alan Birgivi, icazetini aldıktan sonra müderrislik yapmaya başlamıştır. Sultan II. Selim’in hocası, Ataullah Efendi tarafından, Birgi kasabasında bulunan Darü’l Hadîse müderris olarak gönderilmiştir.Müderrislik hayatı boyunca birçok alanda eserler bırakan Birgivi, döneminde yaşayan insanların faydalanması için, içersinde temel dini bilgiler, inanç ve ahlak konularından oluşan ilmihal niteliğindeki Vasiyetnamesi’ni ele almıştır. Vasiyetname, müellifin yaşadığı dönemden günümüze kadar yüzyıllar boyunca hem ülkemizde hem de diğer İslam coğrafyalarında okunmuş, insanlarda derin yankılar uyandırmıştır. Biz bu çalışmada yediden yetmişe herkesin hayatına katkı sunan, İmam Birgivi’nin Vasiyetnamesi’ni din eğitimi açısından değerlendirdik. Çalışmamızın ilk bölümünde Birgivi’nin yaşadığı dönemdeki sosyal ve kültürel ortamı inceledikten sonra, hayatına, ilmi şahsiyetine ve eserlerine değindik. Daha sonraki bölümde ise; Birgivi’nin Vasiyetnamesi’ni tanıtıp, inanç, ibadet, ahlak ve diğer hususlarla ilgili Vasiyetname’de geçen kavramları tespit edip, bu kavramları din eğitimi açısından analiz etmeye çalıştık. Ayrıca çalışmamızın sonunda Vasiyetname’de ele alınan din eğitimi metotlarından da bahsederek, çalışmamızı sonuç ve değerlendirme kısmı ile tamamladık.

ASSESSMENT OF BIRGIVI TESTAMENT IN TERMS OF RELIGIOUS EDUCATIONBirgivi is known as one of the prominent person of the 16th century, was born in 1523 in Balıkesir with the orijinal name of Takiyûddin Mehmed. He had first education from Mudarris Pir Ali, who is his father, and while he take courses from many mudarrises during his education life, he completed his higher education at Semaniye Madrasah in İstanbul. Also, after getting the license he started to work as a muderris. And later, he was sent by Ataullah Efendi, the teacher of Sultan Selim II, to Darulhadis as a mudarris in the town of Birgi.In addition to a lot of works during his life as a mudarris, Birgivi wrote his testament as a catechism including basic religious knowledge, faith and morality for the benefit of people. By this time, It has been read in other Islamic geographies as in our country and it has caused strong impressions in society for century.In this study, we evaluated the Imam Birgivi’s testament in terms of religious education. It has contributed to the lives of people from all walks of life. In the first section, we drew attentionto the scientific, social and culturel environment, life, literary personality and Works of Birgivi during his time. In the second section, we analyzed some terms in terms of religious education as faith, worship, morality and others in his testament. In the third and the final section, we emphasized the methods of religious education in testament and finished our study with conclusion.
Keywords: Birgivi-Hayatı ve Eserleri-Din-Eğitim Key WordsBirgivi-His Life and Works-Religion-Education; Din; Education; Eğitim; Islam; İslam; Religion