A study on barriers experienced by Turkish firms operating in Russian federation - Bayramov, Nazar (My University, 2002)
Bu çalışmanın amacı Rusya Federasyonu'nda faaliyet gösteren Türk şirketlerinin karşılaştıkları engelleri ampirik bulgulara dayanarak araştırmaktır. Yazın taraması yoluyla belirlenmiş ve 25 ana madde şeklinde özetlenmiş bu engeller iki genel konuyu kapsamaktadır: Türk şirketleri Rusya'da faaliyetleri sırasında sözü edilen engellerle hangi sıklıkla karşılaşmaktadırlar ve bu engellerin şirketlerin performansına olumsuz etkisi hangi ölçüde olmaktadır. Çalışmada kullanılan istatistik bilgiler anket yoluyla elde edilmiş ve ankete Moskova'da ve İstanbul'da yerleşik toplam 58 şirket katılmıştır. Varılan sonuçlar, başlıca engellerin Rusya pazarındaki yoğun rekabet ortamından ve Türkiye'deki ekonomik istikrarsızlıktan kaynaklandığını göstermektedir. Her iki problem sıklıkla ortaya çıkmakta ve şirketlerin performansını büyük ölçüde etkilemektedir. Araştırmalar, karşılaşan engellerin sıklık derecesinin olumsuz etkilerine göre daha fazla öne çıktığını ortaya koymaktadır. Çeşitli özelliklerine göre sınıflandırılmış şirketler arasındaki karşılaştırma beklenenlerin yanı sıra beklenmeyen sonuçlar da vermektedir. Zira farklı şirket grupları mevcut engellerin sıklığı ve doğurduğu olumsuz şartlardan farklı ölçüde etkilenmektedirler. Fakat en önemli farkların, üretimi Türkiye'de gerçekleştirerek Rusya pazarına yönelen şirketlerle Rusya'da yerel çapta üretim stratejisini benimsemiş şirketler arasında olduğu görülmektedir. İhracatçı şirketlerle Rusya'ya doğrudan yatırım yapan şirketler, üretimlerini gerçekleştirdikleri ülkelerin genel pazar koşullardan daha çok etkilenmektedirler. Nitekim, pazara giriş amacıyla ihracat yöntemini seçen firmaların karşılaştıkları sorunlar ihracatın direkt veya endirekt yapılmasına bağlı olarak da farklı olabilmektedir. Rusya'ya yatırım yapan şirketlerin önüne çıkan problemler ise nispeten homojen nitelik taşımaktadır.

This study is aimed to empirically investigate the extent and nature of the barriers experienced by Turkish firms operating in Russian Federation. The field study based on questionnaire survey was conducted to examine twenty-five barriers, detected through the literature review, in two dimensions: the intensity with which the barriers are experienced by Turkish firms during their activities in Russia and the extent to which the barriers influence the firms' performance negatively. Totally, fifty-eight Turkish firms located in Moscow and Istanbul participated in the field study for this thesis. The results indicate that the most important barriers acting as a setback for Turkish companies during their operations in Russia are related to intensive competition in the Russian market, and economical instability in Turkey. Both barriers are stated to be the most intensive and the most negatively influential ones as well. The results further indicate that for all barriers examined in the study, their intensity experienced slightly exceeds their negative impact on the firms' performance. In addition, comparisons made between the companies grouped by different firms' characteristics yielded some expectable, as well as some surprising differences between groups of firms in terms of barriers' intensity and barriers' negative influence. The most significant differences are found to exist between companies implementing domestic production market entry strategy and those implementing foreign production market entry strategy. Turkish exporter and investor differ in that each of them is more concerned about general market conditions of the country where its production unit is located. However, the significant differences in barriers' perception are also found within the group of exporters - between direct exporters and indirect exporters. In contrast, Turkish investors to Russia seem to be less heterogeneous than exporters.
Keywords: Ekonomi; Rusya Federasyon Dış Ilişkiler; Şirketler Dış Ticaret; Ticari işletmeler; Üretim