Yaşlı hayvanlarda antioksidan sistemin incelenmesi - Demiray, Nuray (My University, 1999)
Son yıllarda yaşlanma sürecinde serbest radikallerin önemli bir rol oynadığı düşünülmektedir. Bu görüşe göre, yüksek aktiviteye sahip olan serbest radikaller hücrede oksidatif stres oluşturarak yaşlanmada ortaya çıkan irreversibl değişikliklere neden olmaktadır. Bu oksidatif stresi azaltabilmek için organizmada enzimlerden suda ve yağda eriyen nitelikte radikal tutuculardan oluşan güçlü bir savunma sistemi bulunmaktadır. Yaşlanmada lipit peroksitleri ve antioksidan savunma sisteminin rolünü araştırmayı amaçladığımız bu çalışmada 3 aylık genç erkek sıçanlar ile 24 aylık yaşlı erkek sıçanların beyin ve karaciğer dokularında lipit peroksidasyonu, glutatyon, C vitamini ve E vitamini düzeylerini ölçmeyi planladık. Lipit peroksidasyon ve glutatyon düzeylerini spektrofotometrik, C ve E vitamini düzeylerini kromatografik yöntemlerle ölçtük. Genç ve yaşlı sıçanlardan elde ettiğimiz sonuçlar değerlendirildiğinde yaşlı sıçanların beyin ve karaciğer dokularında lipit peroksit düzeylerinin gençlere göre artmış olduğu bulundu. Glutatyon ve C vitamini düzeylerinin her iki organda da yaşlanmaya paralel olarak azalmasına karşılık E vitamini düzeylerinin her iki organda da arttığı bulunmuştur. Bu sonuçlar yaşlanmada prooksidan-antioksidan dengenin etkilendiğini göstermektedir According to recent studies, free radicals are considered to play an important role in aging process. According to this view, free radicals have a high capacity to cause oxidative stress in the cell and this results in irreversible changes which are observed in aging. There is a powerful defence mechanism in the organism to decrease this oxidative stress, consisting of enzymes and antioxidants which are soluble in water and oil. In this study we aimed to search the role of lipid peroxides and antioxidant defense system in aging by measuring the levels of lipid peroxidation, glutathion, vitamin C and E in the brain and liver tissues of the male rats at ages of 3 and 24 months. We measured the levels of lipid peroxidation and glutathion by spectrophotometric methods and the levels of vitamin C and E by chromotographic methods. When we have evaluated the results from the young and old rats, we found that lipid peroxidation levels in the brain and liver tissues of the old rats were higher than the young rats. It was also found that while the levels of glutathion and vitamin C had decreased in both organs in parallel with aging, the levels of vitamin E had increased. These results suggest that the pro-oxidant-antioxidant balance is influenced by aging.
Keywords: FARMAKOLOJİ