Gelişmiş ve gelişmekte olan piyasalarda hisse senedi getiri volatilitelerinin bayes yaklaşımı ile analizi - Saçıldı, İrem Saçaklı (My University, 2011)
Volatilite, Markov Zinciri Monte Carlo Yöntemleri, Bayesyen Stokastik Volatilite Modelleri, Bayesyen GARCH Modelleri ÖZET GELİŞMİŞ VE GELİŞMEKTE OLAN PİYASALARDA HİSSE SENEDİ GETİRİ VOLATİLİTELERİNİN BAYES YAKLAŞIMI İLE ANALİZİ Son yıllarda finansal piyasalarda artan işlem hacimleri, gelişen yeni yatırım araçları finansal analizlerin önemini arttırmıştır ve arttırmaya da devam etmektedir. Finansal piyasalarda oluşan volatilitenin analizi ise ayrı bir önem taşımaktadır. Zaman serisi ekonometrisi kapsamında yer alan volatiliteyi incelemek için çeşitli modeller geliştirilmiştir. Bayes Teoremi, istatistik literatüründe yer alan oldukça eski bir teoremdir ve bu teoreme dayanarak geliştirilen Bayes yaklaşımı pek çok alanda uzun yıllardır uygulanmaktadır. Volatilite modelleri de Bayes yaklaşımı ile tahmin edilebilmektedir. Getirilerde oluşan volatilite, modeller kurarak açıklanmak istendiğinde volatilite modelleri olarak adlandırılan ARCH/ GARCH tipi modeller veya Stokastik Volatilite modelleri kullanılabilir. Volatilitenin daha iyi açıklanabilmesi için kullanılabilecek modeller Bayes yaklaşımı ile geliştirilerek bayesyen olarak da tahmin edilebilir. Bu çalışmada gelişmiş ve gelişmekte olan toplam 11 ülkenin menkul kıymet borsalarında işlem gören hisse senedi getirileri için modeller tahmin edilerek karşılaştırılmıştır. Burada amaçlanan gelişmiş ve gelişmekte olan piyasa verilerinin hangi tür modellerde daha iyi sonuç verebileceğini araştırmaktır. Bayesyen GARCH modelleri tahmin edilerek sonuçların daha iyi anlaşılabilmesi için klasik GARCH modelleri ile karşılaştırılmıştır. Klasik Stokastik Volatilite modelleri tahmin edildikten sonra Bayesyen Stokastik Volatilite modelleri de tahmin edilerek bunlar birbirleri ile karılaştırılmıştır. Finansal seriler genelde kalın kuyruk özelliği gösterdiğinden artıkların kalın kuyruklu olduğu Bayesyen Stokastik Volatilite Modelleri, kaldıraç etkisinin modeller üzerindeki etkisini incelemek için Asimetrik Bayesyen Stokastik Volatilite Modelleri ve artıkların hem kalın kuyruklu olduğu hem de kaldıraç etkisinin incelendiği Bayesyen Stokastik Volatilite Modelleri de tahmin edilmiş ve modeller genel olarak karşılaştırılmıştır. Tahmin edilen modellerin karşılaştırılması sonucu gelişmiş ve gelişmekte olan borsaların getirileri arasında farklar ortaya çıkmıştır. Volatility, Markov Chain Monte Carlo Methods, Bayesian Stochastic Volatility Models, Bayesian GARCH Models

BAYESIAN ANALYSIS OF STOCK RETURN VOLATILITIES IN DEVELOPED AND EMERGING MARKETS Increasing trading volume and developing new investments raise the importance of financial analysis in recent years. Analysis of volatility has a particular importance and various models are developed in order to examine volatility. Bayes Theorem is a very old theorem that takes part in statistical literature and the Bayesian Approach which based on this theorem are applied in several areas for many years. Volatility models can also be estimated via Bayesian Approach. ARCH/ GARCH Models or Stochastic Volatility Models can be used to analyse volatility models. These models can be developed via Bayesian Approach in order to explain volatility better. In this study the models are estimated and compared for the stock return volatilities of 11 developed and emerging markets. The aim of this study is to research which models explain developed and emerging markets better. Bayesian GARCH Models are estimated and compared with classical GARCH Models in order to understand the results better. After estimating classical Stochastic Volatility Models, Bayesian Stochastic Volatility Models are estimated and the models are compared with each other. Bayesian Stochastic Volatility Models with fat-tailed residuals, Asymmetric Bayesian Stochastic Volatility Models which allow leverage effect, Asymmetric Bayesian Stochastic Volatility Models with fat-tailed residuals are also estimated and the models are compared generally. In the result there are differences between the returns of developed and emerging markets
Keywords: Ekonometri; Hisse Senetleri; Markov Zinciri; Volatilite Modelleri