Yeni iletişim teknolojileri ve internet - Çetinkaya, Bilal (My University, 2006)
21. yüzyıla sayısal teknolojiler damgasını vurmuştur. Görüntü, ses ve insanoğlunun ürettiği bütün veriler artık sayısal olarak üretilmekte, tüketilmekte ve iletilmektedir. Sayısal teknoloji, radyo dalgaları ve ağlar üzerinden bütün dünyaya yayılmaktadır. Bu bağlamda tezimizin birinci bölümünde sayısal verileri işleyen bilgisayar teknolojilerini ele aldık. Üretilen ve işlenen verinin depolanması ve iletilmesi teknolojileri de birinci bölümde ele alınmıştır. Tezimizin ikinci bölümünde üretilen ve işlenen verinin iletilmesindeki Uydu teknolojisi ve kablosuz teknolojileri incelemeye çalıştık. Kablosuz iletişimin getirdiği kolaylıkları ve veri iletimindeki sınır tanımazlığının kazanımlarını teknolojik gelişmelerle saptamaya çalıştık. Üçüncü bölümümüzde internet teknolojisinin dünyada ve Türkiye’deki gelişim sürecini inceledik. Verinin ağlar üzerinde dolaşımına izin veren teknolojileri ve protokolleri ele aldık. İnternet bağlantı teknolojilerindeki çeşitliliği ve bu alanda yapılan yatırımları inceledik. İlk bölümlerde ortaya koymaya çalıştığımız teknolojik gelişmelerin bireyler tarafından ne oranda kullanılmakta olduğunu saptamak için dördüncü bölümümüzde yeni iletişim teknolojileri kullanıcıları üzerine bir araştırma gerçekleştirdik. 400 Kaynak kişi arasında rastgele örneklem metoduyla yapılan araştırmamızda bireylerin iletişim teknolojilerini kullanma, tüketme ve bilinç seviyesini her açıdan ölçümlemeye çalıştık. Bilgisayar, internet, cep telefonu ve televizyon teknolojisi sahiplik oranları ve tüketim bilinci seviyesini istatistiksel analizlerle anlamlandırmaya çalıştık. Sonuçta bireyin teknolojik gelişmeler hakkında yüzeysel bilgilere sahip olduğunu saptadık. Birey teknolojiyi satın alabilse de, ona sunduğu imkanları tam olarak anlamlandırmamakta, kendi kültür ve eğitim seviyesi doğrultusunda, yeni teknolojilerle iletişim kurmakta ve kullanmaktadır.

Digital technologies are the key to the 21st century. Visual, audio and all other data is produced, consumed and transfered digitally, and digital technology is disseminated globally through radio waves and networks. Within this framework, our thesis examines firstly the computer technologies that processes digital data. Data storage and transfer technologies are also discussed in the first chapter. The second chapter deals with the satellite and wireless technologies, with emphasis on the advantages and broadening scope of the wireless distribution. The third chapter concentrates on the Internet, and its development in the world and Turkey. Network systems and protocoles, various Internet access technologies used in the world and investments in the field are examined. The fourth chapter of the study is based on a research applied on the consumers of new technologies, with an aim to determine how such technologies are adopted by individuals. A sample of randomly selected 400 people answered our inquiry, and the replies are analyzed statistically to find out their usage, consumption, and consciousness levels as far as the new technologiesare concerned. The outcome of the research demonstrated that individuals are informed superficially on the technological developments. Although they consume it, they cannot fully exploit its benefits, and the interaction and usage level of the technology consumer is directly related to his cultural and educational background.
Keywords: İletişim; İnternet; Kitle İletişim Araçları