Sosyal bilgiler öğretiminde drama tekniğinin kalıcılığın arttırılmasında kullanılması - Şimşek Aylıkçı, Esra (My University, 2001)
Bu araştırma sosyal bilgiler öğretiminde drama tekniğinin kullanımının kalıcılığın arttırılmasına etkisini ortaya koymak amacı ile yapılmıştır. Deneme modeline yapılan araştırma 1999-2000 öğretim yılı İstanbul ili Kadıköy İlçesi Bostancı 23 Nisan Zehra Hanım (M.L.O) İlköğretim Okulu 4. sınıflarından seçilen 56 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Yapılan araştırma kapsamında M.E.B. İlköğretim Okulu Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programında yer alan İlk Türk Devletlerinde Kültür ve Uygarlık konusu seçilmiştir. Seçilen bu konu araştırma sürecinde kontrol grubunu oluşturan 28 öğrenciyle düz anlatım yöntemi ile, deney grubunu oluşturan 28 öğrenciyle ise drama tekniği kullanılarak işlenmiştir. Öğrencilerin araştırma süreci sonunda ne gibi bir farklılaşma gösterdiklerini tespit etmek için araştırmacı tarafından bir bilgi testi hazırlanmıştır. Hazırlanan bu bilgi testi her iki gruba konunun işlenmesinden önce ön test, konunun işlenmesinden sonra son test 1 ve öğrenmede kalıcılığın belirlenmesi amacı ile üç hafta sonra son test 2 olarak uygulanmıştır. Ön test sonuçlarından her iki gruptaki öğrenciler arasında konu hakkında ön bilgiye sahip olma bakımından bir fark olmadığı anlaşılmıştır. Ayrıca öğrencilerin konu hakkında araştırma sonucunu etkiyebilecek bir ön bilgiye sahip olmadıkları da ortaya çıkmıştır. Ön test ve son test 1 sonuçları karşılaştırıldığında, drama tekniği kullanılarak ders işlenen grupta ve düz anlatım yöntemi kullanılarak ders işlenen grupta belli bir öğrenme meydana gelmiştir. Bu durumu öğrenmenin doğası gereğidir. Çünkü öğrenciler öğrenme ünitesi ile karşı karşıya kaldıklarında mutlaka öğrenme gerçekleşmektedir. Ancak drama tekniği kullanılarak ders işlenen grupta öğrenmenin ve öğrenilenlerin kalıcılığının daha fazla olduğu görülmüştür. Son test 2 sonuçları değerlendirildiğinde yukarıda belirtmiş olduğumuz gibi drama tekniğinin öğrenmede kalıcılığı sağlamada daha etkili olduğu sonucu ortaya çıkmaktadır. Son test 2 sonuçları cinsiyet değişkenine göre incelendiğinde kız öğrencilerin erkek öğrencilerden daha başarılı oldukları ortaya çıkmıştır. Bu sonuç bize kız öğrencilerin rol yapma yeteneği düzeyinin erkek öğrencilerden daha yüksek olduğunu düşündürebilir. Buna paralel olarak kız öğrencilerin motivasyonunun drama tekniği ile ders işlemede daha fazla olduğunu düşünebiliriz. Yapılan analizlerden elde edilen sonuçlar özetlendiğinde drama tekniğinin kullanıldığı sosyal bilgiler öğretiminin; 1. Öğrencinin öğrenme sürecine tüm duyu organları ile katılımını sağladığı, bu durumun da akademik başarıyı arttırdığı, 2. Düz anlatım yöntemi ile işlenen derslere oranla öğrenmede kalıcılığın daha fazla gerçekleşmesini sağladığı, 3. Öğrenme ünitesine karşı öğrencilerin olumlu motivasyon geliştirmelerini sağladığı, 4. Öğrenmenin eğlenceli bir etkinlik haline gelmesini sağladığı, ortaya çıkmaktadır.

The aim of this study was to introduce the effects of dramatization method on internalization and assimilation of knowledge in learning social siences. This experimental study was conducted in 23 Nisan Zehra Hanım Primary School in Kadıköy İstanbul. 56 foruth class students participated. İn this study the subject of Culture and Modernazation in First Turkish States that is from the curriculum of social sciences of ministry of national education, was chosen. This subject was studied with classical lecture method in control groupthat has 28 students and with dramatization method in experimental group that has also 28 students. İn order to determine the differents beetwen groups, an information test was prepared. This test was given to the two groups before and after the lessons. An in addition two weeks later the sutdents from both groups took the same test to determine level of internaliazing of knowledge after the lessons. The data was analyzed with suitable statical tecnics by SPSS packet program. The pre-test results revelead that there were no differents beetwen the control and the experimental groups according to levels of knowledge. Also the results showed that the students didn't have any additional information that could affect the results of the study . The results of pre-test and post-test were compered and the data showed that the students from both groups fot some developments in learning. This is a natural result. Because whichever methods are used in teaching situations some levels of development are inevitable The comprarision of post-tests 2 of two groups showed that the students from experimental group had the knowledge longer time than students from control group. In other words when the method of dramatization was used in teaching social-sciences. The students can internalize the knowledge and can remember a long time. The analyses on the sex variable revealed that the girls were more succesfull than boys. İn term of post-test 2 results. This can mean that girls are beter than boys in making roles. Also we can think that having more abilities in dramatization can couse to have more motivation for using this teaching during lessons. As a result we can summarize that using dramatization while teaching social sciences: 1.The student provide that can able to join the lessons with all senser and this can incrase acardemik. 2.Comparing to lessons with classical methods with dramatizasion, the students can internalize and assimilate information for a long time. 3.Can provide more enjolable.
Keywords: Drama; Eğitim-ders Programları-sosyal Bilgiler