Gençlerde tıbbi maske kullanımının egzersiz kapasitesi ve alt ekstremite enduransı üzerine etkisi - Karakuş, Meryem Bektaş (My University, 2022)
Amaç: Gençlerde tıbbi maske kullanımının egzersiz kapasitesi ve alt ekstremite enduransı üzerine etkisini araştırmaktır. Gereç ve yöntem: Çalışmaya 18-25 yaş aralığındaki sağlıklı 79 genç katıldı. Katılımcılar sırasıyla alt ekstremite kas kuvveti ve enduransı için 30 sn otur-kalk testini (30 sn OKT), maksimal egzersiz kapasitesi için artan hızda mekik yürüme testini (AHMYT) ve submaksimal egzersiz kapasitesi için 6 dakika yürüme testini (6 DYT) tip I tıbbi maskeli ve maskesiz randomize olarak gerçekleştirdiler. Ek olarak katılımcılar istirahat, günlük yaşam aktiviteleri ve AHMYT sonrası olmak üzere üç koşul için maske konfor tablosu doldurdu. Ayrıca AHMYT ve 6 DYT bitiminde daha fazla yürümeyi kısıtlayan neden(ler) not edildi. Bulgular: Maskesiz ve maskeli testlerde 30 sn OKT sonuçları (p=0,2), AHMYT mesafesi (p=0,097) ve 6 DYT mesafesi (p=0,056) arasında istatistiksel fark bulunmadı. Maskeli yapılan AHMYT ve 6 DYT’de maskesiz testlere göre dispne (sırasıyla p=0,001, p=0,000) ve yorgunluktaki (sırasıyla p=0,009, p=0,004) artış anlamlı olarak daha fazlaydı. Maske konforunda üç koşul arasında fark tespit edildi. Tüm testlerde temel kısıtlayıcı neden alt ekstremite kasları kaynaklıydı. Sonuç: Tıbbi maske kullanımı sağlıklı gençlerde maksimal ve submaksimal egzersiz kapasitesini ve alt ekstremite enduransını etkilemezken dispne ve yorgunluk skorlarını negatif yönde etkiledi. Maksimal egzersiz kapasitesi değerlendirmesinin egzersiz şiddetinden etkilenmesi muhtemeldir. Kassal uygunluk egzersiz kapasitesini sınırlayıcı önemli bir faktör gibi görünmektedir.

Objective : To investigate the effect of medical mask use on exercise capacity and lower extremity endurance in youth. Materials and methods: 79 healthy youth between the ages of 18-25 participated in the study. Participants performed the 30s sit-to-stand test (30 STS) for lower extremity muscle strength and endurance, the incremental shuttle walk test (İSWT) for maximal exercise capacity, and the 6-minute walking test (6 MWT) for submaximal exercise capacity, randomly with and without a type I medical mask, respectively. In addition, participants filled in mask comfort table for three conditions: rest, activities of daily living, and post-İSWT. Also, the reason(s) restricting further walking were noted at the end of İSWT and 6 MWT. Results: No statistical difference was found between 30 STS results (p=0.2), ISWT distance (p=0.097), and 6 MWT distance (p=0.056) with and without mask tests. The increase in dyspnea (p=0.001, p=0.000, respectively) and fatigue (p=0.009, p=0.004, respectively) was significantly higher in masked İSWT and 6 MWT compared to the without mask tests. A difference was detected between the three conditions in mask comfort. The main limiting factor in all tests was the lower extremity muscles. Conclusion: While the use of a medical mask didn’t affect maximal and submaximal exercise capacity and lower extremity endurance in healthy youth, it negatively affected dyspnea and fatigue scores. The assessment of maximal exercise capacity is likely to be affected by exercise intensity. Muscular fitness seems to be an important factor limiting exercise capacity.
Keywords: alt ekstremite enduransı; egzersiz kapasitesi; exercise capacity; Fizik tedavi; gençler Medical mask; Health; lower extremity endurance; Physical therapy; Rehabilitasyon; Rehabilitation; Sağlık; Tıbbi maske; youth