Business process reengineering and an application to shoe manufacturing industry - Vayvay, Özalp (My University, 2000)
Endüstri Mühendisliği bir disiplin olarak son 50 senedir bir çok konu ve başlık altında varlığını sürdürmektedir. İş, Pazar ve Teknoloji iyileştirmedeki örgütsel reformlar, kaynak tasarrufu ve methodların iyileştirilmesi ile örgütsel etkinliğe odaklanmak Endüstri Mühendisliği'nin esas ilgi alanlarıdır. Değişim Mühendisliği günümüzde geleneksel Endüstri Mühendisliği'nin bir çok yaklaşımını kullanmaktadır. Bununla birlikte, amaçları daha geniş kapsamlıdır. Değişim Mühendisliği sadece basit olarak reform ve iyileştirme benzeri evrimsel değişimler yerine organizasyonları bir bütün olarak düşünüp devrimsel değişimi amaçlar. Değişim Mühendisliği global dünya düzeninde, rekabet ortamının sürekli ön plana çıkmasından dolayı organizasyonların sürekli kendilerini yenileme ihtiyacının bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Değişim Mühendisliği şu an üretim ve hizmet endüstrilerindeki bir çok şirketin gündemindedir. Farklı endüstrilerdeki yöneticiler ve mühendisler için proses zamanı, kalite, maliyet ve hizmet gibi yenilikler hayati performans kriterleridir. Bilgi Teknolojisi çoğu proseslerin performanslarını iyileştirmede kritik bir elementtir. Buna, insan merkezli tek düze işlemlerde yüksek performanslı makinelerin kullanılmasıyla erişilebilir. Bu çalışmada biz prosesler üzerine odaklandık ve prosesleri yeniden tasarlamak için Değişim Mühendisliği aracı olarak Simulasyon kullandık. Bu çalışma ayakkabı endüstrisindeki Değişim Mühendisliğinin değerlendirilmesi için gerçekleştirilmiştir. Bu tezin birinci bölümü Değişim Mühendisliği ile ilgili genel bir giriş ve bu alanda günümüze kadar yapılmış belli başlı çalışmaları içermektedir. İkinci bölümde Değişim Mühendisliği'nin felsefesi, temelleri ve karakteristikleri sunulmuştur. Çalışmanın üçüncü bölümünde Değişim Mühendisliği metodolojileri ve araçları değerlendirilmiştir. Dördüncü bölümde Değişim Mühendisliği ayakkabı endüstrisinde örnek bir fabrikaya uygulanmıştır. Bu bölümde Değişim Mühendisliği aracı olarak bir Simulasyon Yazılımı kullanılmıştır. Son bölümde ise uygulama sonuçları incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Bu çalışmanın sonuçları, imalat endüstrisindeki Değişim Mühendisliğinin önemini göstermiştir. Bu çalışma neden şirketler için Bilgi Teknolojisinin Değişim Mühendisliğinin ana bir aracı olduğunun farkında olunması gerektiğini daha iyi anlamamıza yardım etmiştir.

Industrial Engineering as a discipline has been around in a number of forms and under a number of titles for the last 50 years. It has primarily been concerned with the pursuit of organisational efficiency through methods improvement and resource-saving and organisational reform through business, market and technology improvement. Business Process Reengineering today borrows much of the approach of traditional Industrial Engineering. However, its goals are much higher. BPR aims not simply at reform and improvement, not at evolutionary change but a total transformation of the organisation like a revolutionary change. BPR has emerged because the world itself is now different the pressures on organisations are much greater, having to compete in a global economy. Business Process Reengineering is on the agenda of many companies in manufacturing and service industries. Innovations such as cycle time, quality, cost and service are vital performance criterias for the managers and engineers in different industries. Information technology is the critical element in improving the performance of most processes. This is often achieved to replace repetitive human centred tasks with the performing ability of high speed processing. In this dissertation we focused on the processes and used Simulation as a Process Reengineering Tool in order to redesign the processes. This study is carried out to evaluate of Business Process Reengineering in Footwear Industry. The first chapter of this dissertation, consists of the introduction to BPR and the literature survey on BPR. The second chapter of this study; the philosophy, principles and characteristics of BPR are represented. In the third chapter, BPR methodologies and tools are evaluated. In the fourth chapter, BPR is applicated at the sample plant related to the footwear industry. In this chapter, a simulation software is used as a BPR tool. In the last chapter, application results are examined and assessed. The results of this study are pointed out the importance of BPR in the manufacturing industry. This study helps us better understanding why the companies need to be aware of thinking that Information Technology is the essential tool in BPR.
Keywords: DEĞİŞİM MÜHENDİSLİĞİ; Endüstri mühendisliği