Türk idare hukukunda kamu hizmetinin uyarlanma ilkesi - Deli, Ümmü Gülsüm (My University, 2015)
TÜRK İDARE HUKUKUNDA KAMU HİZMETİNİN UYARLANMA İLKESİ İdare hukukunun temel taşı, hareket noktası olarak kabul edilen kamu hizmeti, belli ilkeler etrafında örgütlenmekte ve yürütülmektedir. Bu ilkeler süreklilik ve düzenlilik, eşitlik ve tarafsızlık, meccanilik ile değişkenlik ve uyarlanma ilkeleri olup bu ilkelere hareket kabiliyeti kazandıran, ilkelerin varlığını ve devamlılığını sağlayan uyarlanma ilkesidir. Hizmetin etkin, verimli, belirli standartlarda, düzenli ve herkese eşit bir şekilde sunulabilmesi için zamanın ruhuna uygun değişikliklere uyarlanması gerektirmektedir. Hizmetin varlık sebebi olan kamu yararını sağlama amacı da hizmetin uyarlanmasını gerektirmektedir. Bu çerçevede çalışmada öncelikle kamu hizmeti kavramının anlamı, önemi, doktrin ve yargı kararlarındaki tanımları incelenerek; kamu hizmetinin sırasıyla Avrupa’da, Amerika’da ve Türkiye’de izlediği gelişim ve dönüşüm kısaca incelenmiş; kamu hizmetinin hukuki rejimi ile kamu hizmetinin temel ilkeleri incelenerek kamu hizmetinin uyarlanma ilkesiyle olan ilişkileri üzerinde çalışılmıştır. Kamu hizmetinin uyarlanma ilkesi kavramsal ve unsurlarına ayırmak suretiyle incelenerek niteliğine göre sınıflandırılan kamu hizmetleri üzerinde uyarlanma ilkesinin etkileri üzerinde durulmuştur. Son olarak uyarlanma ilkesinin bütün idare hukuku konuları üzerinde nasıl bir etkiye sahip olduğu ele alınarak, uyarlanma ilkesini dikkate almayan İdarenin sorumluluğunun doğacağı üzerinde durulmuştur. Uyarlanma İlkesi, Kamu Hizmeti, İdare Hukuku, Kamu Yararı, Takdir Yetkisi, Hizmetin ve Çağın Gerekleri.

THE ADAPTATION PRINCIPLE OF PUBLIC SERVICE IN TURKISH ADMINISTRATIVE LAW Public services, which is considered the cornerstone and the starting point of administrative law, are organized and performed around certain principles. These principles are continuity and regularity; equality and objectivity; costless; and variableness and adaptation principles. The adaptation principle makes it possible for other principles to exist, continue and function. Public service needs to be changed in accordance with the spirit of time; so it can be provided equally for all with certain standards in an efficient, productive and organized way. The aim of providing the public good, which is the reason of existence of the service, requires an adaptation thereof. In this study, firstly we looked closer the meaning and significance of public service by examining the definitions in doctrine and court decisions. Then we review the evolution and transition of public service in Europe, USA and Turkey respectively. The basic principles and legal regime of public service and its relation with adaptation principle is also assessed. Adaptation principle is examined in term of conception by splitting in elements thereof, and we emphasize the impacts of the adaptation principle on public services which are catagorized (differentiate) by content. Finally, we assess the impacts of adaptation principle on all subjects of administrative law. Then, we conclude the study with the fact that administrative liability occurs when administrative agencies neglect the adaptation principle. Key words: Adaptation Principle, Public Service, Administrative Law, Public Good, Power of Discretion, Necessities of the Service and Modern time.
Keywords: Hizmetin ve Çağın Gerekleri; Hukuk; İdare Hukuku; Kamu Hizmeti; Kamu Hukuku; Kamu Yararı; Takdir Yetkisi; Türkiye; Uyarlanma İlkesi