Türkiye'de enflasyon ve çözüm önerisi olarak lisanslı depoculuk sistemi - Peker, Gizem İçöz (My University, 2019)
Bir ülkenin en önemli ekonomik göstergelerinden biri olan enflasyon, fiyatlar genel düzeyinin sürekli artması olarak tanımlanmaktadır. Ortaya çıkan enflasyon sorunu genel olarak arz ve talep kaynaklı sebeplerden ortaya çıkmaktadır. Çalışmanın amacı, Türkiye’de 2005-2018 yılları arasında enflasyon sorununu gıda fiyatları bağlamında ele almak ve yaşanan enflasyona çözüm önerisi sunmaktır. Bu itibarla, tezde, öncelikle, enflasyon kavramına bakış ele alınmış, Türkiye’de toplam fiyat hareketleri, Cumhuriyet’in kuruluşundan başlanarak, sayısal veriler ve ampirik çalışmalar ışığında irdelenmiştir. Türkiye’deki enflasyon dinamiklerinin incelenmesinin ardından, gıda enflasyonun toplam enflasyon içerisindeki önemi ortaya konulmuştur. Devam eden süreçte, gıda fiyatlarının oluşumuna ayrıca yer verilmiş ve Türkiye’deki enflasyon sorunu gıda fiyatları bağlamında açıklanmıştır. Tez, toplam enflasyonun istikrara kavuşmasını gıda fiyatlarının istikrara kavuşması ile oluşacağını ileri sürmektedir. Bu anlamda da yüksek ve oynak gıda fiyatlarının oluşumuna, dolayısıyla yüksek ve oynak toplam enflasyona çözüm önerisi olarak lisanslı depoculuk sistemi kuramsal ve uygulama yönleri ile değerlendirilmiştir.

Inflation, which is one of the most important economic indicators of a country, is defined as the continuous increase of the overall level of prices. The resulting inflation problem is generally caused by supply and demand reasons. The aim of this study is to address the inflation problem in Turkey between 2005 and 2018 in the context of food prices and to offer a solution proposal for the inflation that has been experienced. In this respect, firstly, the concept of inflation is discussed, the total price movements in Turkey, are examined in the light of quantitative data and empirical studies, from the beginning of the republic onward. After the analysis of inflation dynamics in Turkey, the importance of food inflation in total inflation is demonstrated. In this process, food prices are also included in the formation and the inflation problem in Turkey, is explained in terms of food prices. The thesis suggests that the stabilization of total inflation will be achieved by the stabilization of food prices. In this sense, the licensed warehouse system is evaluated with theoretical and practical aspects as a solution to high and volatile food prices and therefore to high and volatile total inflation.
Keywords: Enflasyon; Food Inflation; Gıda Enflasyonu; Inflation in Turkey; Licensed Warehouse System; Lisanslı Depoculuk Sistemi Inflation; Türkiye’de Enflasyon