Mütareke döneminde İtilaf Devletleri ordularının faaliyetleri (1918-1923) - Dedeoğlu, Bahtiyar (My University, 2019)
I.Dünya Savaşı sonrasında 30 Ekim 1918'de imzalanan Mondros Mütarekesi imzalandıktan sonra pek çok tartışma zuhur etmiştir. Çünkü pek çok madde muğlak kalmıştır. İtilaf Devletleri başta İngilizler başta olmak üzere bunu belki de ileriyi düşünerek mütareke metninde maddeleri tam olarak açıkça belirtmemişlerdir. Bunu fırsatı iyi kullanan İngilizler, Musul'u işgal etmişlerdir. İtilaf Devletleri Orduları ise açıkça bir ifade olmamasına rağmen İstanbul'u işgal etmişlerdir. Hapishaneden suçluları serbest bırakırken, Türkleri hukuki gerekçeler olmadan tutuklayarak adalet terazisini bozmuştur.13 Kasım'da İstanbul'u fiilen işgal eden İtilaf Orduları, şehri terk ettikleri gün olan 2 Ekim 1923'e dek pek çok adaletten, hukuktan ve medeniyetten yoksun eylemlerde bulunmuşladır. İtilaf Orduları, 30 Ekim 1918 itibariyle hak gördükleri işgaller sonrası bu bölgelerde Müslüman ahalinin canına, malına ve namusuna zarar vermiştir. İtilaf Devletleri Ordularının bu haksız muameleleri çoğu zaman cezasız kalmıştır.

Mudros Armistice, which was signed at the end of the World War I-30 October 1918- brought up many discussions. Because many clauses remained ambiguous. The Entente Powers did not explicitly state the clauses in the armistice text, perhaps primarily by the British. The British, who used this opportunity well, occupied Mosul. The armies of the Entente States occupied Istanbul, although there was no clear statement. While releasing the criminals from the prison, Entente States broke the scales of justice by arresting the Turks without legal justifications.As of 30 October 1918, the Entente Armies harmed the lives, property and honor of the Muslim people in these regions after the occupations they deemed legitimate. The Entente States have committed war crimes in this process. These unjust treatments of the armies of the Entente States have often remained unpunished.
Keywords: England; Entente States; France; Fransa; Greece; History; Hukuksuz Faaliyetler World War I; I. Dünya Savaşı; Italy; İngiltere; İşgal; İtalya; İtilaf Devletleri; Kurtuluş Savaşı, 1919-1923; Lawless Activities; Milli Mücadele Dönemi; Mondros Mütarekesi; Mondros Mütarekesi, 1918-1922; Mudros Armistice; National Struggle Period; Occupation; Osmanlı Devleti; Ottoman State; Revolution, 1919-1923; Tarih; Turkey; Türkiye; Yunanistan