Nuruosmaniye Kütüphanesi No: 4967’de Kayıtlı Mecmû'a-i Eş'âr (Vr. 80b-166a) (İnceleme – Tenkitli Metin) - Sakın, Bertuğ (My University, 2014)
Çalışmamız, Nuruosmaniye Kütüphanesi 4967 numarada kayıtlı şiir mecmuasının 80b-166a varaklarının transkripsiyonlu metninden ve bu metnin incelenmesinden oluşmaktadır. Çalışmada öncelikle mecmualar hakkında genel bilgi verilmiş daha sonra çalışmamıza konu olan şiir mecmuasının muhtevası tarafımızdan incelenmiştir. 80b -166a varaklarının transkripsiyonlu metni basılmış divanlarla karşılaştırılarak oluşturulmuş, farklılıklar ve açıklamalar dipnotlarda belirtilmiştir. Mecmuanın istinsah tarihi tespit edilememiştir. Mecmua kütüphane kayıtlarına toplamda 166 varak olarak kaydedilmiştir fakat mecmuanın toplam varak sayısı 155’tir. Mecmuada en fazla 17. yüzyıl şairlerinin şiirleri yer almaktadır.

Our study comprises of the transcripted passage and its analysis on pages of 80b-166a in the collection of poems numbered 4967 in the Nuruosmaniye library. We give a brief introduction about the collection followed by our detailed analysis about its contents. This text was formed by comparing the transcripted folio 80b -166a with printed divans.The differences and explanations are indicated in the footnotes. Date of the copy of the collection could not be determined. According to the register of the Nuruosmaniye Library this poem collection consists of 166 pages, however, the eventual copy consists of 155 folios. In this poem collection, 17 century poets were mainly featured.
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı