Denizcilik sektöründe insan kaynakları yönetimi ve çalışma ilişkileri - Muslu, Aziz (My University, 2008)
En ucuz taşımacılık şekli olarak deniz taşımacılığı günümüzün arttan ticari hareketliliğinde önemini daha çok arttırmıştır. Bu gelişme ve büyüme içinde, tüm teknolojik ilerlemelere rağmen denizcilik sektörü için insan unsurunun önemi her geçen gün daha da artmaktadır. Denizcilik sektörü bilindiği üzere oldukça geniş bir alanı içine almaktadır. Bu çalışmamız da gemi işletmeciliği yaparak yük ve yolcu taşımacılığı yapan işletmeler için insan kaynakları yönetiminin önemini vurgularken, denizcilik sektöründeki çalışma ilişkileri anlatılmıştır. Denizcilik sektöründe gemi işletmeciliğinin sermaye yoğun bir iş kolu olması insan unsurunun göz ardı edilmesini getirmiş, bunun sonucu olarak deniz kazalarının çoğalması, işletmelerin kayıplarını arttırmıştır. Bu duruma bağlı olarak uluslararası kurumlar tarafından çeşitli düzenlemeler getirilmiştir. Bu düzenlemelerin çerçevesinde işletmelerin faaliyetlerini devam etmesi insan kaynakları yönetimi anlayışı ile gerçekleşebilir. Denizcilikte çalışma yaşamı, çalışma ilişkileri ve bu ilişkilere yön veren taraflar içinde, kalitenin arttırılması ve emniyetli şekilde taşımacılık hizmetinin verilmesi kilit öneme sahip olmaktadır. Bu da bütünüyle İnsan kaynakları yönetimi anlayışının işletmeler tarafından benimsenmesine bağlıdır. Denizcilik işletmelerinin günümüz koşullarında uluslararası alanda rekabet edebilmesi için insan kaynakları yönetimi sisteminin işletmeler tarafından uygulanması bir tercih değil kaçınılmaz bir gereklilik olmuştur. Bu çalışmada denizcilik sektöründe mevcut olan çalışma ilişkileri ve sektördeki çalışma yaşamına ait sorunlar anlatılırken insan kaynakları yönetiminin geliştirilmesinin gerekliliği vurgulanmıştır.

Marine transportation, as the cheapest means of transportation, in today’s increasing commercial movement has a great importance. Despite all these development and advancement in technology human factor is more and more important day by day. Marine sector is a vast area thus in this thesis, I tried to emphasize importance of human sources management for the marine businesses which carry either human or materials. shipping businesses in marine business, being a capital oriented business, has brought the neglectance of human factor and as a result of this Marine accident Have increased, resulting losses for the businesses. In this context international organizations have come up with some regulations. For the businesses to be able to operate within the framework of these regulations is only possible by understanding and developing a human sources management. In marine transportation increasing quality and a safe transportation has a key role for work life and co-relations of any party. This totally depends on businesses realizing the importance of human sources management. For the marine businesses to be able to compete efficiently in today’s rough conditions internationally, applying human sources management is not a choice anymore but a must now. In this study I emphasized the necessity of development of human sources management, while mentioning the existing problems related to work life, and corelations in marine business.
Keywords: Çalışma Ekonomisi; Çalışma Psikolojisi; İnsan Kaynakları Yönetimi