Kardiyorenal sendromlu hastalarda periton diyalizi - BARUTÇU ATAŞ, DİLEK; AŞICIOĞLU, EBRU (Türkiye Klinikleri Yayınevi, 2022)
Kalp ile böbrek hastalığı arasındaki etkileşim çift yönlüdür. Kalbin veya böbreklerin akut veya kronik hasarı, diğer organda akut veya kronik hasara neden olabilir. Bu durum 'Kardiyorenal Sendrom' (KRS) olarak tanımlanır. Kalp yetmezliği olan hastaların %25 ile %63'ünde KRS gelişmektedir. Tedavide loop diüretikler, renin angiotensin sistem antagonistleri, tolvaptan ve ultrafiltrasyon (UF) uygulanabilir. UF, akut dekompanse kalp yetmezliği tedavisinde, diüretik direnci ve/veya böbrek fonksiyonlarında bozulma varlığında faydalı olabilir. KRS'da ultrafiltrasyon uygulamasında periton diyalizi alternatif bir tedavi yöntemidir. Hemodiyaliz ile karşılaştırıldığında, hemodinamiyi daha az etkilediği için, hipotansif komplikasyonların gelişme riski daha düşüktür ve hastaların idrarı uzun yıllar boyunca korunabilir. Rezidüel renal fonksiyonun korunması ise hasta sağ kalımı açısından avantaj sağlamaktadır. Yapılan çalışmalarda KRS tanılı hastalarda periton diyalizi ile UF yapılarak; kalp yetmezliğinin fonksiyonel sınıflaması ile sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonunda iyileşme ve hastaneye yatış oranları ile yatış süresinde azalma olduğu gösterilmiştir.

The interaction between heart and kidney disease is bi-directional. Acute or chronic damage to the heart or kidneys can cause acute or chronic damage to the other organ. This condition is defined as 'Cardiorenal Syndrome' (CRS). Between 25% and 63% of patients with heart failure (HF) develop CRS. Loop diuretics, renin angiotensin system antagonists, tolvaptan and ultrafiltration (UF) can be used in the treatment. UF may be beneficial in acute decompensated HF in the presence of diuretic resistance and/or impaired renal function. Peritoneal dialysis is an alternative treatment method used for UF in CRS. Compared with hemodialysis, due to its lower impact on hemodynamic stability, the risk of developing hypotensive complications is lower and patients' urine can be preserved for many years. Residual renal function is a strong predictor of patient survival. Studies conducted in CRS patients using peritoneal dialysis for UF have shown improvement in heart failure functional class, left ventricular ejection fraction, as well as reductions in hospitalization rates and hospital stay.
Peritoneal Dialysis in Patients with Cardiorenal Syndrome
Keywords: Tıp; Dahili Tıp Bilimleri; İç Hastalıkları; Nefroloji; Sağlık Bilimleri; Medicine; Internal Medicine Sciences; Internal Diseases; Nephrology; Health Sciences; Klinik Tıp (MED); Klinik Tıp; ÜROLOJİ VE NEFROLOJİ; TIP, GENEL & DAHİLİ; Clinical Medicine (MED); CLINICAL MEDICINE; UROLOGY & NEPHROLOGY; MEDICINE, GENERAL & INTERNAL; Genel Sağlık Meslekleri; Patofizyoloji; Temel Bilgi ve Beceriler; Değerlendirme ve Teşhis; Üroloji; Dahiliye; Aile Sağlığı; Tıp (çeşitli); Genel Tıp; General Health Professions; Pathophysiology; Fundamentals and Skills; Assessment and Diagnosis; Urology; Internal Medicine; Family Practice; Medicine (miscellaneous); General Medicine; Kardiyorenal sendrom; periton diyalizi; ultrafiltrasyon; Cardiorenal syndrome; peritoneal dialysis; ultrafiltration