Erken geometri beceri testi’nin geliştirilmesi ve çocukların geometri becerilerinin incelenmesi - Sezer, Türker (My University, 2015)
ERKEN GEOMETRİ BECERİ TESTİ’NİN GELİŞTİRİLMESİ VE ÇOCUKLARIN GEOMETRİ BECERİLERİNİN İNCELENMESİ Bu araştırmada, 5-7 yaş grubu çocukların geometri beceri düzeylerinin belirlenebilmesi için geçerli ve güvenilir bir ölçme aracının geliştirilmesi ve belirtilen yaş grubundaki çocukların geometri becerilerinin çeşitli değişkenler (yaş, cinsiyet, anne-baba öğrenim durumu ve ailenin gelir düzeyi) açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Nicel araştırma kapsamında ve tarama modeline uygun olarak tasarlanan araştırmanın evrenini, İstanbul ili Anadolu yakasında bulunan, okul öncesi eğitim kurumlarına ve ilkokulların 1.sınıfına devam eden 5-7 yaş grubu çocuklar oluşturmaktadır. Ataşehir, Kadıköy ve Maltepe ilçelerinde bulunan 17 okuldan rastgele atama ile seçilen, 333’ü 5 yaş, 210’u 6 yaş ve 211’i 7 yaş grubunda olan toplam 754 (351 kız, 403 erkek) çocuk araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Araştırmanın verileri, araştırmacı tarafından tez kapsamında geliştirilen “Kişisel Bilgi Formu” ve “Erken Geometri Beceri Testi” kullanılarak elde edilmiştir. “Frostig Görsel Algılama Testi” ve “Erken Sayı Testi A Formu” kullanılarak elde edilen veriler ise “Erken Geometri Beceri Testi”nin kriter geçerliği için kullanılmıştır. Elde edilen veriler, uygun bir istatistik paket kullanılarak çözümlenmiştir. Testin geçerlik ve güvenirlik çalışmaları için kapsam geçerliği, kriter geçerliği, madde analizi, devamlılık katsayısı (test-tekrar test), iç tutarlılık katsayıları incelenmiştir. Ayrıca tanımlayıcı istatistikler (yüzde, frekans, ortalama ve standart sapma) ve fark testleri (t testi, varyans analizi) kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda “Erken Geometri Beceri Testi”nin Kapsam Geçerlik İndeksi .65, toplam güvenirlik katsayısı Cronbach's Alpha değeri .855 ve KR20 katsayısı .853 olarak bulunmuştur. Testi oluşturan maddeler homojen yapıda, birbirleri ile ilişkilidir ve test toplanabilir özelliktedir. Testin, Grup İçi Korelasyon Katsayısı kriteri .124, iki yarısı arasında Pearson Korelasyon katsayısı .697, Spearman-Brown katsayısı .821 ve Guttman Split-Half katsayısı .767’dir. Guttman Lambda (Li) yöntemine göre güvenirlik katsayıları .760 ve .883 değerleri arasında değişiklik göstermektedir. Son olarak testin test-tekrar test sonuçları Pearson Korelasyon katsayısı için .898, Kendall's tau_b katsayısı için .738 ve Spearman's rho katsayısı için .885’tir. Bu bulgular sonucunda, 42 maddeden oluşan geçerli ve güvenilir bir test elde edilmiştir. Testin içeriğinde şekil seçme, şekil özelliği (kenar ve köşe), şekil çizme, şekilleri zihinden döndürme, şekilleri birleştirerek ya da ayırarak yeni şekli oluşturma, örüntüyü devam ettirme, perspektif alma, bloklarla inşa, üç boyutlu cisimleri tanıma ve üç boyutlu cismin bir yüzeyini tahmin etme becerileri yer almaktadır. Araştırma sonucunda yaş ve anne-baba öğrenim durumu değişkenlerinin çocukların geometri becerileri üzerinde farklılık oluşturduğu, cinsiyet değişkeninin ise herhangi bir farklılık oluşturmadığı tespit edilmiştir. 5-7 yaş grubu çocukların, şekillerin tipik (prototip) örneklerini ayırt etmede sorun yaşamadıkları; ancak şekil seçiminde şekillerin atipik ve geçersiz örneklerinden etkilendikleri belirlenmiştir. Ayrıca şekil seçiminde çocukların daha çok görsel eşleştirme yapmalarının yanı sıra şekillerin basit özelliklerin yönelik eşleştirmeler yaptıkları da tespit edilmiştir. . Araştırmada ortaya çıkan tüm bulgular sonucunda, Clements ve diğerlerinin (1999) ileri sürdüğü tanıma öncesi dönemin (pre-recognitive) ve bütünleşik (syncretic) düzeyin varlığına yönelik kanıtlar elde edilmiştir. Erken çocukluk matematik eğitimi, geometri becerileri, temel geometrik şekiller, üç boyutlu şekiller

THE DEVELOPMENT OF EARLY GEOMETRY SKILLS TEST AND THE INVESTIGATION OF CHILDREN GEOMETRIC SKILLS In this study, it was aimed to develop a valid and reliable assessment instrument in order to determine geometry skill levels of the children in 5-7 age group and also to examine geometric skill levels of children in the specified age group in terms of different variables (age, gender, parents' education level and family income level). The sample of this study, which is designed in a quantitative research scope and in line with survey model, consists of 5-7 year old children attending pre-school institutions and first grades of primary schools in Anatolian side of Istanbul province. 333 five years old, 210 six years old and 211 seven years old, a total of 754 children (351 female, 403 male) were randomly from 17 schools situated in Ataşehir, Kadıköy and Maltepe districts constituted the sample of the research. Research data were obtained by Personal Information Form developed by the researcher within the scope of the thesis, and Early Geometry Skills Test for Children Aged 5-7 . Data obtained by Frosting Visual Perception Test and Early Number Test Form A” were used for criterion validity of “Early Geometry Skill Test. The obtained data were analyzed by using an appropriate statistical package program. Content validity, criterion validity, item analysis, test-retest and internal consistency coefficients were used for the validity and reliability of the test. In addition, descriptive statistics (percentage, frequency, mean and standard deviation) and difference tests (t-test, analysis of variance) were also conducted. As the results of analyses, Content Validity Index of Early Geometry Skill Test” was found to be .65, while total reliability coefficient Cranach’s Alpha value was found to be .855 and KR20 coefficient was .853. Test items are homogeneous, associated with each other and the test is additive. Test criterion for in-group Correlation Coefficient is .124, Pearson's correlation coefficient between the two halves is .697, Spearman-Brown coefficient is .821, and GuttmanSplit-Half coefficient is .767. According to Guttman Lambda (Li) reliability coefficients vary between .760 and .883 value. Finally, the test results of the test-retest are .898 for Pearson's correlation coefficient, .738 for Kendall's tau_b coefficient, and .885 for Spearman's rho coefficient. As a result of these findings, a valid and reliable test consisting of 42 items was obtained. Content of the test includes skills about recognizing of 2D shapes, distinguishing shapes, properties of shapes (edges and corners), drawing shapes, transformations and geometric motions, composition and decomposition of geometric figures, pattern, perspective taking, unit blocks, recognizing 3D shapes, and estimating surface of 3D shapes. As a result of the research, it has determined that age and parents' education level variables make a difference on geometry skills of the children while gender variable makes no difference. It was identified that 5-7 year old children do not have any difficulty in distinguishing typical samples of the shapes; but in the shape selection they are affected by atypical and non-valid examples. It was also determined that besides visual matching children make matches related to the simple properties of shapes, too. As a result of all the findings of the study, evidences for the existence of the pre-recognitive and syncretic level, which Clements et al (1999) put forward, was obtained. Key Words: Mathematic education in early childhood, geometry skills, basic geometric shapes, 3D shapes
Keywords: matematik; Okulöncesi eğitim