Algılanan yönetici değerlerinin inovasyon kültürüne katkısı - Kaya, Kenan (My University, 2016)
Son yıllarda sıkça sözü edilen kavramların başında gelen inovasyon günümüzde büyük bir ekonomik, sosyal ve kültürel değişim içerisinde olan ülkelerin, toplumların değişime uyum sağlaması için gerekli olan anahtar bir unsur olarak sunulmaktadır. Dünya ticaretinin küreselleşmesi ile birlikte firmalar da değişimlere uyum sağlayabildiği ve değişimleri iyi yönetebildiği müddetçe rekabet ortamında ayakta kalabilmektedir. Günümüzde karlı büyümenin en önemli yolu inovasyondur. Örgütlerde başarılı bir şekilde inovasyonu sürdürülebilmesi için inovasyon kültürünün oluşturulması ve devam ettirilmesi önemli bir faktördür. Bu bağlamda, örgütlerdeki kültür olgusu içerisinde en önemli faktörlerden biri bireylerin sahip oldukları değerlerdir. Ayrıca bu değerler kişilerin hayatlarında yönlendirici bir prensip olarak kabul edilmektedir. Dolayısıyla yöneticilerin sahip olduğu değerler hem örgüt kültürü hem de inovasyon kültürü oluşmasında ve gelişmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Bu çalışma algılanan yönetici değerlerinin inovasyon kültürüne katkısını araştırmayı amaçlamaktadır. Bu amaçla, çalışmanın birinci bölümünde değer, ikinci bölümünde örgüt kültürü ve inovasyon kültürü kavramları incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise literatürdeki görüşlerden faydalanılarak yönetici değerlerinin inovasyon kültürü bağlamında örgüt kültürüne katkısı araştırılmıştır. Sonraki bölümde ise yer alan bir araştırma ile algılanan yönetici değerlerinin inovasyon kültürüne katkısının olup olmadığı, yönü ve düzeyi belirlenmeye çalışılmıştır. Elde edilen verilere göre algılanan yönetici değerlerin anlamlı bir düzeyde inovasyon kültürüne katkısı olduğu tespit edilmiştir. Bu bağlamda, yöneticideki kişisel olgunluk değerleri inovasyon kültürüne pozitif bir yönde katkı sağlarken, kişisel gelişim değerleri inovasyon kültürüne negatif yönde etki ettiği görülmüştür. Çalışmanın son bölümünde ise sonuçlar açıklanarak işletmelere önerilerde bulunulmuştur. novasyon Kültürü, Örgüt Kültürü, Yönetici Değerleri

Innovation which has become one of most interested concepts recently mentioned is presented as a necessary key component to adapt for the changes of countries and communities in a major economic, social and cultural change. Because of globalization of world trade, organizations survive if they adapt and manage these changes successfully. In today’s world, the most important way for profitable growth is innovation. Creating and improving innovation culture is a important factor to sustain these innovations in organization succesfully . In this context ,values that individual have are the one of the importatant factors in a organizational culture.The values are accepted as a guiding principles for person’s life.Therefore, the values that managers have play a vital role to form and evolve a organiztional culture as well as inovation culture . This study aims at searching the contribution of perceived manager’s values on innovation culture. For this purpose, in the first section, the concept of values and in the second section, the concept of organizational culture and innovation culture are investigated. In the third section, by benefiting the views on litrature , the contribution of manager’s values on organizational culture is researched in the context of innovation culture . Whether there is the contribution of perceived manager’s value on innovation culture and this contribution is meaningful ,also the direction and level of this contribution is determined with a research which takes a place in next section. It is determined with the data obtained from research that there is a meaninful contribution of perceived manager’s value on innovation culture. In this context, it is concluded that though self-transcendence values that managers have contribute to innovation culture in a positive way, manager’s self-enhancement values hava a negative effect on innovation culture. In the last part of the study, some suggestions are given to organizations by explaining the results of research. Innovation Culture, Organizational Culture ,Manager’s Value
Keywords: İnovasyon kültürü; İşletme; Yönetim