Markaların Helal Etiketi Kullanımının Satın Alma Davranışına_x000D_ Yansıması - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Günümüzde, dinin insan hayatını her yönüyle etkilediği bilinmektedir. Bu bağlamda, dinin uygun gördüğü_x000D_ davranışları sergilemek isteyen bireyler, bulunduğu dinin kurallarına uygun yaşamaya çalışmaktadır. Bu_x000D_ bağlamda Müslüman kesim de dinen uygun diğer bir deyişle ‘helal’ bulunan davranışları sergileme yoluna_x000D_ gitmektedir. Bu sebeple de kullandıkları ürünlerin dinen helal olmasına özen göstermektedir. Tüketicinin_x000D_ dini hassasiyetini fark eden markalar da ürünlerinin helal olduğunu vurgulamak istemektedir. Bundan_x000D_ dolayı markalar ürünlerinde ‘helal etiketi’ kullanmaya başlamıştır. Bu bağlamda, araştırmada karma_x000D_ yöntem kullanılma yolu tercih edilmiştir. Araştırmanın birinci kısmında Marmara Üniversitesi İletişim_x000D_ Fakültesi öğrencilerinin dini eğilimlerini ölçmek amacıyla anket uygulanmıştır. Öğrencilerin her bir anketi_x000D_ K1-K2 şeklinde kodlanmış olup, gelen cevaplar doğrultusunda katılımcılar dini eğilimi ‘yüksek’ ve ‘düşük’_x000D_ olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Bu gruplardan gönüllü olanlarla odak grup çalışması yapılmıştır. Bu_x000D_ görüşmelerde grupların markaların helal etiketi kullanılmasından nasıl etkilendiklerinin belirlenmesi_x000D_ amaçlanmıştır. Ayrıca araştırmada, katılımcıların helal etiket kullanan markalara yönelik satın alma_x000D_ davranışları da irdelenmiştir. Dini eğilimi düşük ve yüksek olan katılımcıların görüşmeleri incelendiğinde_x000D_ iki grubun katılımcılarının da helal etiket hakkındaki bilgilerinin yeterli olmadığı görülmektedir. Bunun_x000D_ yanı sıra düşük dini eğilimli katılımcıların satın alma davranışı sergilerken, helal marka etiketi aramadığı,_x000D_ dini eğilimi yüksek katılımcıların ise Müslüman bir ülkede yaşadıkları için çok dikkat etmedikleri ve_x000D_ katılımcıların sadece yarısının baktığı sonucuna varılmıştır._x000D_ _x000D_ Anahtar Kelimeler: Helal etiketi, satın alma davranışı, tüketici, marka, din

Today, it is known that religion affects every aspect of human life. In this context, individuals who want to_x000D_ exhibit the behaviors deemed appropriate by religion are trying to live according to the rules of religion._x000D_ Therefore, in the Muslim population, the religion is suitable to exhibit behaviors that are halal. For this_x000D_ reason, the products they use are religious. In this context, a mixed method is preferred in the research. In_x000D_ the first part of the research, it is aimed to measure the religious tendencies of Marmara University Faculty_x000D_ of Communication students. Each questionnaire of the students was coded as K1-K2 and among the_x000D_ answers, the participants were divided into two groups as religious tendency 'high' and 'low'. A focus group_x000D_ study was conducted with volunteers from these groups. In these interviews, it was aimed to examine how_x000D_ groups affect the use of halal labels of brands. In addition, the research also examined the purchasing_x000D_ behavior of the participants for brands that use halal labels. When the interviews of the participants with_x000D_ low and high religious tendency are examined, it is seen that the knowledge of the participants of the two_x000D_ groups about the halal brand label is not sufficient. In addition to this, it was concluded that the participants_x000D_ with low religious tendency do not seek halal brand certificates, while the participants with high religious_x000D_ tendencies do not pay much attention because they live in a Muslim country and only half of the participants_x000D_ look._x000D_ _x000D_ Keywords: Halal label, purchasing, consumer, brand, religion
The Reflection of the Use of Halal Label of Brands on the Purchasing Behavior