Romantik ilişkisi olan bireylerin sosyal medya bağımlılık düzeyleri, ilişki doyumu ve depresyon düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi - Bülbül, Özlem (My University, 2022)
Bu çalışmada romantik ilişkisi olan bireylerin sosyal medya bağımlılık düzeyleri, ilişki doyumu ve depresyon düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca romantik ilişkisi olan bireylerin sosyal medya bağımlılık düzeyleri, ilişki doyumu ve depresyon düzeylerinin cinsiyet, yaş, eğitim durumu, ilişki türü, ilişki süresi, sosyal medyada geçirdikleri süre gibi demografik değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığı da araştırmanın alt amaçları arasındadır. Bu araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Bu çalışmanın örneklem grubunu, romantik ilişkisi olan 305 kadın (%71.6), 121 erkek (%28.4) katılımcı oluşturmaktadır. Araştırmanın verilerinin toplanmasında; araştırmacı tarafından geliştirilen Kişisel Bilgi Formu, Şahin ve Yağcı (2017) tarafından geliştirilen Sosyal Medya Bağımlılık ÖlçeğiYetişkin Formu, Hendrick (1988) tarafından geliştirilen ve Curun (2001) tarafından Türkçe’ye uyarlanan İlişki Doyumu Ölçeği, Beck tarafından geliştirilen ve Hisli (1988) tarafından Türkçe’ye uyarlanan Beck Depresyon Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma verilerinin istatistiksel çöümlemesi SPSS 21.0 programında yapılmıştır. Gruplar arası ortalamaların karşılaştırmasında fark testlerinden Bağımsız Gruplar t-Testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Tek yönlü varyans analizi (ANOVA) sonrasında gruplar arasında anlamlı bir farklılık bulunduğunda, farkların hangi gruplar arasında gerçekleştiğini belirlemek üzere post- hoc tamamlayıcı analiz teknikleri (Scheffe ve Tamhane) kullanılmıştır. Normallik varsayımının karşılanmadığı durumlarda ise nonparametrik fark testlerinden Kruskal Wallis testi analizleri uygulanmıştır. Değişkenler arasında istatiksel açıdan anlamlı bir ilişkinin olup olmadığını incelemek üzere Pearson Çarpım Moment Korelasyon analizi, bağımlı değişkenin yordanma düzeyini belirlemek için ise çoklu regresyon analizi uygulanmıştır. Bu çalışmanın sonucuna göre, Beck Depresyon Ölçeği puanları ile İlişki Doyumu Ölçeği puanları arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. Beck Depresyon Ölçeği puanları ile Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği puanları arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. İlişki Doyumu Ölçeği puanları ile Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği puanları arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği puanları ile Beck Depresyon Ölçeği puanları, İlişki Doyumu Ölçeği puanlarını anlamlı bir şekilde yordamaktadır. Sosyal medya bağımlılığı puanları ve depresyon puanlarının ilişki doyumu puanlarındaki toplam varyansın %18’ini açıkladığı iii görülmektedir. Bulgular incelendiğinde Beck Depresyon Ölçeği puanlarının İlişki Doyumu Ölçeği puanları üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olduğu söylenebilmektedir. Ancak Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği puanlarının İlişki Doyumu Ölçeği puanları üzerinde etkisinin anlamlı düzeyde olmadığı bulunmuştur.

In This study, it was aimed to examine the relationship between social media addiction levels, relationship satisfaction, and depression levels of individuals in romantic relationships. In addition, it is also among the sub-objectives of the research whether the social media addiction levels, relationship satisfaction, and depression levels of individuals with romantic relationships differ according to demographic variables such as gender, age, educational status, relationship type, relationship duration, time spent in social media. A Relational screening model was used in this study. The sample group of this study is consisted of 305 female (71.6%) female and 121 male (28.4%) participants who had a romantic relationship. In collecting the data of the research; Personal Information Form developed by the researcher, Social Media Addiction Scale-Adult Form developed by Şahin and Yağcı (2017), Relationship Satisfaction Scale developed by Hendrick (1988) and adapted into Turkish by Curun (2001), and The Beck Depression Inventory, developed by Beck and adapted into Turkish by Hisli (1988), was used. Statistical analysis of research data was done in SPSS 21.0 program. Among difference tests, Independent Groups t-Test and One-Way Analysis of Variance (ANOVA) were used to compare the means between groups. When a significant difference was found between groups after one-way analysis of variance (ANOVA), post-hoc complementary analysis techniques (Scheffe and Tamhane) were used to determine between which groups the differences occurred. In cases where the normality assumption was not met, Kruskal Wallis test analysis, one of the non-parametric difference tests, was applied. Pearson Product Moment Correlation analysis was used to examine whether there was a statistically significant relationship between the variables, and multiple regression analysis was used to determine the predictive level of the dependent variable. According to the results of this study, there is a negative significant relationship between Beck Depression Scale scores and Relationship Satisfaction Scale scores. There is a positive significant relationship between Beck Depression Scale scores and Social Media Addiction Scale scores. There is a negative significant relationship between Relationship Satisfaction Scale scores and Social Media Addiction Scale scores. Social Media Addiction Scale scores and Beck Depression Scale scores show a moderate and significant relationship with Relationship Satisfaction Scale scores. Social media addiction scores and v depression scores explain 18% of the total variance in relationship satisfaction scores. When the findings are examined, it can be said that Beck Depression Scale scores have a significant effect on Relationship Satisfaction Scale scores. However, it was found that the Social Media Addiction Scale scores did not have a significant effect on the Relationship Satisfaction Scale scores.
Research of the relation between social media addiction levels, relationship satisfaction and depression levels of the individuals with romantic relationships
Keywords: Depression; Depresyon; Education; Eğitim; İlişki Doyumu Social Media Addiction; Psikolojik danışmanlık ve rehberlik; Psikolojik yönleri; Psychological aspects; Psychological counseling and guidance; Relationship Satisfaction; Social media; Sosyal medya; Sosyal Medya Bağımlılığı