Kişisel gelişim eğitimlerine yöneticilerin tutumları - Kıral, Tuğba (My University, 2006)
Bu araştırma; “kişisel gelişim” ve “kişisel gelişim eğitimi” kavramlarını yöneticilerin gözünden tanımlamış, yöneticilerin kişisel gelişim eğitimleriyle ilgili görüşlerini ortaya koymuştur. Araştırmada veri toplama tekniği olarak anket yöntemi kullanılmıştır. Birinci aşamada yöneticilere “kişisel gelişim”, “kişisel gelişim eğitimi” tanımlarını ortaya koymak, kişisel gelişim eğitimlerini alan kişiler/ şirketler için olumlu ve olumsuz yanlarını ortaya çıkarmak amacıyla sekiz açık uçlu sorudan oluşan ön test yapıldı. İkinci aşamada ön testten elde edilen ifadeler sınıflandırılarak 6’lı ölçekle ölçeklendirilmiş, on çoktan seçmeli beş kapalı uçlu soruyla birleştirilerek anket formu hazırlanmıştır. Anketler İstanbul ilinde çeşitli sektörlerde gören yapan 300 yöneticiye e-mail aracılığıyla dağıtılmış geri dönen 136 anketin 126’sı değerlendirmeye alınmıştır. Yöneticiler tepe yönetim, baranş yöneticileri ve alt kademe yöneticiler olarak sınıflandırılarak toplanan veriler istatistik paket programında faktör analizi, bağımsız örnek t testi, tek yönlü varyans analizi ve frekans analizi uygulanarak değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda, yöneticilerin ‘kişisel gelişim’ kavramını kişilik gelişimi, farkındalık, kendini ayarlama, mesleki gelişim olarak tanımlarken; ‘kişisel gelişim eğitimi’ kavramını farkındalık yaratan eğitimler ve bilgi-beceri edinme aracı olarak tanımlamışlardır. Yöneticilerin genel anlamda eğitime olumlu bir bakış açısıyla yaklaştıkları tespit edilmiştir.

This research defined the concepts of “personal development” and “personal development education” from executives’ point of view and put down the views of executives on personal development education. Survey method had been used as data gathering technique in this research. At the first stage, in order to put down the definitions of “personal development” and “personal development education”, and to find out the negative and positive impacts of those concepts in the educated people/ company, eight open ended question had been asked. At the second stage, the definitions provided by the pre-survey classified and measured by Likert of six and with ten open ended, five closed questions added to prepare the survey form. Surveys had been distributed to 300 executives who work for various sectors in the province of Istanbul by e-mail. 136 surveys turn back and 126 of them had been taken into evaluation. Executives had been classified as Top executives, branch executives and first line executives, and the gathered data had been assessed by statistics package program which applies factor analysis, independent sample t-test, oneway anova analysis and frequency analysis. At the end of the research, executives defined “personal development” as personal development, awareness, self-arrangement and professional development. “Personal development education” concept was defined as educations which create awareness and means for providing information and skill. In general terms, education is approached positively by the executives.
Keywords: Kişisel Gelişim_Yöneticiler; Örgütsel Davranış