Sources of breast cancer knowledge of women living in Moda / İstanbul and their attendance to breast cancer screening - (:unkn) unknown (My University, 2014)
Amaç: İstanbul/Modada oturan ve meme kanseri risk grubunda bulunan 40-69 yaş arası kadınların meme kanseri bilgi düzeyleri, bilgi kaynakları ve meme sağlığı ile ilgili uygulamaları hakkında bilgi edinmek. Yöntem ve Gereçler: Topluma dayalı, kesitsel bir araştırmadır. Beşerli yaş gruplarına göre tabakalı, basit-rastgele yöntemle seçilen örneklemde, Modada oturan, 40-69 yaş arası 1271 kadınla yüz-yüze görüşülerek veri toplanmıştır. Araştırmada Ki-Kare testi kullanılmıştır. Bulgular: Kadınların %99,8i meme kanserini duyduğunu-okuduğunu belirtmiştir. Araştırmaya katılan kadınlar meme kanseri hakkındaki bilgiyi en fazla televizyondan (%67,2), en az oranda da sağlık personelinden al- dıklarını (%22,1 doktor, %2,8 hemşire) belirtmişlerdir. Meme kanseri risk faktörlerinden ileri yaş, kadınların sadece yarısı (%52,8) tarafından bilinir- ken, birinci derece akrabada meme kanseri olması en çok bilinen (%96,5) risk faktörü idi. Araştırmadan önceki son iki yıl içerisinde kadınların %54ü mamografi çektirmişti. Eğitim düzeyi yüksek, aylık geliri yüksek, sosyal gü- vencesi olan ve her gün gazete okuyan kadınların son iki yıl içinde daha çok mamografi çektirdiği saptanmıştır. Mamografik taramaya katılmama nedenleri arasında en çok belirtilen tarama gerekliliğinin bilinmemesi dir. Sonuç: Araştırmada, kadınların meme kanseri ile ilgili genel bilgi düzeyleri yüksek, tarama programlarına katılımları düşük bulunmuştur. Taramaların hangi yaş gruplarına, ne sıklıkta yapılacağı gibi taramalara yönelik mesajla- rın risk grubundaki kadınlara, bilgi kaynağı olarak en fazla belirtilen televiz- yondan verilmesi ile mamografik taramalara katılım arttırabilecektir.