Kazan Bölgesinde Rus-Tatar münasebetleri (1845-1905) - Yergaziyev, Kairat (My University, 2002)
Tezimizin gayesi Kazan bölgesinde 1845-1905 seneleri arası Çarlık Rusya hükümetinin idaresi altında yaşayan Türklerin tarihini aydınlatmak ve Çarlık Rusya'nın aynı tarihlerde bu bölgeye yönelik faaliyetlerini ortaya koymaktır. Çalışmamız dört bölümden meydana gelmektedir. Birinci bölümde coğrafi konum ve Kazan bölgesinde yaşayan etnik grupları tanıttık. Bunun yanında bölgenin tabii şartlarını ve kısa tarihçesini anlatmaya çalıştık. İkinci bölümde ise Kazan Bölgesinin işgali ve Çarlık Rusya hükümetinin yerli halklara karşı yürütülen mücadeleyi ele aldık. Çarlık Rusya'nın din ile ilişkilerinin siyasi ve yasal çerçevesini çizdik. Aynı zamanda Çarlık Rusya'sının siyasetine karşı direnen insanların ayaklanmaları hakkında bilgi vermeye uygun gördük. Üçüncü Bölümde Çarlık Rusya hükümetinin 1845-1905 yılları arasında Kazan Bölgesinde yaşayan insanların dini ve kültürel miraslarına karşı yürütülen siyasetini inceledik. Devlet siyaseti olarak yürütülen misyoner okullarını, öğretmenlerini ve metodolojisini anlatmaya çalıştık. Dördüncü Bölümde Çar Hükümetinin siyasetine karşı Müslümanların tepkilerini ele aldık. Bu dönemlerde uyanmaya başlayan milli hareketler yanında dini kurumlarının faaliyetlerini de göstermeye uygun gördük. Ayrıca, bu dönemlerde dinin ve kültürel değerlerin ayakta kalmasını sağlayan etkenler ve halkın dindarlık düzeyini belirlemeye çalıştık. Çalışmamızı bir sonuçla bitirdik. The aim of the thesis is to clarify a history of the Turks that lived under Russian Tsardom government between 1845 - 1905 and to take out activities of the Tsardom Russia in the same period. Our project consists of four parts. In the first part we introduce geographic position and ethnic groups who lived in region of Kazan. Besides, we try to explain natural conditions of the region and its brief history. In the second part we explain the occupation of Kazan region and the rebellion that Russian government of the Tsardom period had applied against the native people. We draw the political and legal frame of the relation between the religion and Tsardom Russia. We decided that it would be useful to give information about the rebellions, where people resist against the politics of the Tsardom Russia. In the third part we analyze the politics of the Russian government during the Tsardom period (1845 - 1905), which they applied against people`s religious and cultural inheritance in the Kazan region. We try to explain missionary schools, teachers and methodology used according to government`s politics. In the fourth part we look over Moslims reactions against the Tsar government`s politics. It is useful to show the activities of the religious associations and national movements. We also determine people`s religious level and factors that held religious and cultural worth up in those years. We finish our work with the conclusion.
Keywords: Kazan_Tarih; Sovyetler Birliği; Tarih