Stratejik grup haritasının belirlenmesine yönelik bankacılık sektöründe bir araştırma - Shala, Mirjete (My University, 2024)
Bu çalışma, Türk bankacılık sektöründe faaliyet gösteren bankaların stratejik grup haritasını oluşturarak, sektördeki farklı stratejik konumlarını belirlemeyi amaçlamaktadır. Stratejik Grup Haritası, bir bankanın rekabet ortamında kendisini nasıl konumlandırdığını ve rakiplerine göre stratejik olarak nasıl bir pozisyon aldığını analiz etmek amacıyla oluşturulmuştur. Bankacılık sektöründeki bu strateji haritaları ve analizler, mevcut arz-talep dengesinin nasıl sağlandığını ve bankacılık yatırımlarının bu verilere göre nasıl planlanması gerektiğini anlamamıza yardımcı olacaktır. Hangi bankaların hangi stratejik gruplara ait olduğunu ve ana rakiplerinin kimler olduğunu belirlemek, sektör yapısının anlaşılmasına büyük katkı sağlayacaktır. Stratejik Grup Haritası, bankaların uzun vadeli stratejik planlar geliştirirken kullanabileceği değerli bir analitik araçtır. Gelecekteki pazar eğilimlerini ve rekabet dinamiklerini tahmin ederek dahasağlam stratejiler geliştirmelerine olanak tanır. Bu çalışmada, stratejik grup haritalarının amacı ve faydaları ayrıntılı olarak ele alınmış ve çeşitli örneklerle desteklenmiştir. Araştırmanın ana kaynakları, Türkiye ve diğer ülkelerde bu konuda yazılmış makaleler, dergiler, kitaplar ve çevrim içi finansal verilerdir.

This study aims to determine the different strategic positions in the sector by creating a strategic group map of banks operating in the Turkish banking sector. The Strategic Group Map has been created to analyze how a bank positions itself in the competitive environment and its strategic position relative to its competitors. These strategic maps and analyses in the banking sector will help us understand how the current supply-demand balance is maintained and how banking investments should be planned accordingto this data. Determining which banks belong to which strategic groups and identifying their main competitors will greatly contribute to understanding the structure of the sector. The Strategic Group Map is a valuable analytical tool that banks can use when developing long-term strategic plans. It allows them to develop more robust strategies by predicting future market trends and competitive dynamics. In this study, the purpose and benefits of strategic group maps are discussed in detail and supported by various examples. The main sources of the research are articles, journals, books, and online financial data written on this subject in Turkey and other countries.
A research in the banking sector towards the determination of the strategic group map
Keywords: analiz; analysis; bankacılık; Bankalar ve bankacılık; banking; Banks and banking; competition; competitor; group; grup strategy; harita; map; rakip; rekabet; strateji; Turkey; Türkiye